Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napravili su kameru za mobitel koja može 'gledati' kroz zidove

None Foto: Pixabay

Dok mi ne možemo vidjeti što se nalazi iza ugla, obični telefoni to bi mogli uskoro, a sustav koji su napravili na MIT-u mogao bi pomoći autima da vide pješake koji dolaze dok se nismo približili skretanju

Gledanje kroz zidove ili špijuniranje iza kuta zvuče kao stvari koje bi vidjeli u SF filmova, međutim zahvaljujući napretku tehnologije ovo postaje stvarnost. Znanstvenici već godinama rade na rješenjima za ove probleme, pa su koristili i lasere i druga sofisticirana rješenja.

Sada su znanstvenici sa MIT-a razvili sustav koji se naziva CornerCamera i koristi obične kamere s pametnih telefona kako bi njime mogli vidjeti što se nalazi iza kuta i to tako da uoči blage promjene u svjetlu i sjeni. Ovakvo bi rješenje u konačnici moglo pomoći vatrogascima da vide ima li ljudi u gorućim zgradama ili da samovozeći automobili uoče pješake koji dolaze iza nekog ugla. 

Osnovna ideja je jednostavna. Svaki predmet reflektira svjetlost i pažljivim analiziranjem svjetla na podu u blizini nekog ugla, možete vidjeti miče li se nešto s druge strane. Te su blage promjene nevidljive ljudskom oku, međutim znanstvenici su ih uspjeli uočiti analiziranjem i prilagođavanjem snimki s običnih kamera, ali i kamere iPhonea 5S. 

Sustav te blage varijacije spaja u jednodimenzionalnu sliku. Međutim, još ne može raditi samo s mobitelom, već mu trebaju poseban softver i laptop, ali znanstvenici kažu da je to samo zbog toga jer nisu razvili verziju za mobitel. 
Na MIT-u kažu i da se još ne mogu vidjeti detalji objekta koji se kreće iza ugla, no mogu znati koliko se brzo kreće i mogu se znati neki detalji o položaju. Uz to, da bi sustav radio, skriveni prostor iza ugla treba biti i dovoljno osvjetljen, prenosi Verge.

Komentari (18)
  • rusi su vec odavno proizveli uređaj za prolaženje kroz zid.....vrata ;)

    10. 10. 2017,   18:40
  • više nitko neće imat privatnost ne možeš ništa onako ,svi snimaju mobitelima,špijuniraju,,,,,,big brother world

    10. 10. 2017,   19:04
  • kroz kakve zidove? opet clickbait clanak..

    10. 10. 2017,   18:46