Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napredak robota: Naučili su ih da uče nove stvari kao djeca

None Foto: Pixabay

Novi pristup učenju koji su otkrili znanstvenici imitira način na koji mozak prima i razumije nove koncepte, no daleko je od toga da bude inteligentno kao dijete

Znanstvenici su stvorili stroj koji imitira način na koji uči ljudski mozak što predstavlja napredak u istraživanju umjetne inteligencije, objavljeno je u četvrtak.

Aktualni informatički programi mogu prepoznati ljudski glas ili prepoznati predmete na temelju izloženosti velikoj seriji primjera iz kojih mogu izvući asocijacije.

Novi pristup koji su otkrili stručnjaci s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) i Sveučilišta u New Yorku i Torontu imitira način na koji ljudski mozak prima i razumije nove koncepte.

Tako je taj program, isto kao ljudi, sposoban brzo učiti slova različitih jezika i generalizirati ono što je naučio.

- Prvi puta mislimo da smo dobili informatički sustav koji je sposoban naučiti velik broj vizualnih koncepata što se ne razlikuje puno od načina na koji uče ljudi - pojasnio je na telekonferenciji za novinare Joshua Tenenbaum, profesor na MIT-u. 

- Prije nego što krenu u školu, djeca uče prepoznavati nove pojmove polažeći od samo jednog primjera i na temelju toga mogu stvarati nove - kaže on, ali dodaje da su još ipak "daleko od toga da stvorimo računalo koje bi bilo jednako inteligentno kao ljudsko dijete".

Komentari (10)
  • Ex Machina

    11. 12. 2015,   16:33
  • Super, još samo da dobiju apsolutnu volju i počnu se ponašati kao i odrasli pa smo naje...

    11. 12. 2015,   17:09
  • Svaki scenarij je moguć, ali npr. znam, da sam Google prevodi svaki put sve bolje, kao da postaje "pametniji", iako zna bubnuti i smiješnih stvari...

    11. 12. 2015,   17:18