Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naš sat geografije: Skypeom se povezujemo s cijelim svijetom

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 6

Dejan Nemčić profesor je geografije. Predaje u OŠ Ive Andrića u Zagrebu te Visokoj školi Aspira. Pokretač je humanitarnog projekta za Afriku, a 15. studenog gostuje na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska'

Kad sam ušao prvi put u razred kao učitelj geografije, odlučio sam da ne želim biti učitelj koji će frontalno održati nastavu, reći činjenice iz knjige i otići sa sata. Želio sam svaki sat geografije voditi učenike na sve meridijane svijeta, svaki sat proživljavamo s puno emocije i svaki sat je jedno veliko geografsko putovanje, kaže profesor geografije Dejan Nemčić.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Svoj moto on svaki dan primjenjuje u zagrebačkoj osnovnoj školi Ive Andrića u naselju Sopot, gdje svoje učenike doslovce svakodnevno “uvlači” u čarobne svjetove geografije, ali i u humanitarni rad, po kojem je Nemčić sad već i međunarodno poznat.

- Moja zamišljena reforma geografije koju sam započeo prije deset godina je takva da geografija bude takva da iskoristimo ono što već znamo, a to je Skype tehnologija. Povezali smo se s profesorima diljem svijeta, našim iseljenicima i oni nam uživo putuju gradovima koje obrađujemo na satovima, pokazuju građevine, penju se na vidikovce, a moji učenici uživo razgovaraju s ljudima na svim meridijanima svijeta - ističe Dejan Nemčić, a kako izgleda takav sat geografije ovaj nastavnik sa svojim razredom 8.b pokazat će 15. studenog u Zagrebu, na jubilarnoj petoj konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, u organizaciji 24sata.

Foto: 24sata.hr Sve koji dođu u petak u 10 sati u Kongresnu dvoranu Zagrebačkog velesajma dočekat će škola o kakvoj su samo sanjali!

- Moja velika životna želja je bila u nastavi geografije uključiti sva osjetila. Njuh kroz degustaciju hrane države koju obrađujemo, sluh kroz glazbu uživo na satu, koja je tradicionalna za tu državu i vid kroz uživo te virtualno javljanje naših prijatelja i iseljenika diljem svijeta. Uspjeli smo u tome. Zato ćemo prikazati jednu takvu državu na konferenciji, a o kojoj državi je riječ neka ostane mala tajna. No svakako, bit će vrlo zanimljivo - ističe Dejan s kojim učenici “putuju” po islandskim vulkanima, južnoameričkim obalama i azijskim gradovima. A njegovo najvažnije životno putovanje svakako je bilo ono u Afriku.

Foto: Privatni album/Facebook Nastavnik nevjerojatne energije svake godine organizira izradu geografskih karata za malene učenike u Zambiji, a karte izrađuju - hrvatski učenici. Oni uz to za svoje kolege cijele godine prikupljaju nastavni pribor i svakodnevne potrepštine, kako bi im pružili najbolji osjećaj od svih - slobodu koju donosi obrazovanje.

- Od prvog dana učim djecu o empatiji i humanosti. Lijepo je biti uspješan i raditi velike stvari, ali prije svega treba biti čovjek, pogledati prijatelja i drugog čovjeka u nevolji i pomoći mu. U zadnjih nekoliko godina vidim pomak, djeca se interesiraju za siromašne dijelove svijeta i žele pomoći. Obrazovanje je temelj svake države, izlaz iz siromaštva I nada za bolju budućnost. Moji učenici time ponavljanju gradivo, a njihov rad kao ponavljanje završi u Africi kao pomoć u učenju. Odlična kombinacija. Nadam se da će to i naši političari shvatiti u ove dane štrajka i staviti u fokus obrazovanje kao element bez kojeg Hrvatska ne može napredovati - kaže Nemčić.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Kakav je osjećaj pomoći nekome, ispričat će nam njegovi učenici koji će se sa svojim razrednikom popeti na pozornicu konferencije “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”.

- Biti učitelj ne znači odraditi radno vrijeme, suvremeni učitelj mora konstantno učiti nove stvari, pratiti trendove i usavršavati se. Ako stane u svom profesionalnom razvoju, staje i kvaliteta nastave. U današnja vremena nije lako biti učitelj, izazovi su veliki, djeca su se promijenila. Potrebno je biti zanimljiv, spreman za svakakve situacije. Moj stav je, da svaki sat geografije mora biti ispunjen emocijama, da djeca shvate važnost toga što učimo i da uvijek sa sata odemo nasmijani - zaključuje Dejan Nemčić, a vi ne propustite jedinstvenu priliku da vidite kako izgleda prava reforma obrazovanja.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (1)