Obavijesti

Tech

Komentari 4

Po prvi put u povijesti u šetnju svemirom odlaze samo žene...

Po prvi put u povijesti u šetnju svemirom odlaze samo žene...
1

Astronautkinje Anne McClain i Christina Koch predvodit će šetnju s Međunarodne svemirske postaje (ISS), rekla je glasnogovornica NASA-e, Kathryn Hambleton

VIDEO

Sjeveroatlantska svemirska organizacija NASA za 29. ožujka je zakazala prvu šetnju svemirom samo za žene, priopćili su u utorak iz te američke organizacije.

Astronautkinje Anne McClain i Christina Koch predvodit će šetnju s Međunarodne svemirske postaje (ISS), rekla je glasnogovornica NASA-e, Kathryn Hambleton.

Žene su i ranije više puta šetale svemirom, no 29. ožujka taj će pothvat prvi put izvesti ženski astronautski par.

McClain i Koch će sa Zemlje pomagati i treća žena, Kristen Facciol. Ona je 1. ožujka tvitala da će krajem mjeseca biti 'za konzolom' NASA-inog svemirskog centra Johnson u Texasu.

Tjedan dana prije šetnje NASA će medijima pojasniti što će astronauti točno raditi, naglasila je Hambleton, dodajući da se zadaća može promijeniti.

McClain je trenutačno dio skupine koja se nalazi na ISS-u s još dva astronauta i jednim kozmonautom. Ta će se brojka udvostručiti nakon 14. ožujka.

U posadi ruskoga svemirskog broda Sojuz koji će biti lansiran s kozmodroma u kazahstanskom Baikonuru, uz Koch će biti njezin kolega Nick Hague i ruski kozmonaut Aleksej Ošinin.

Prije 'izlaska' u svemir s Christinom Koch, McClain će 22. ožujka u još jednu šetnju Haguom.

Riječ je o svemirskoj šetnji s ISS-a pod brojem 214. Svemirska postaja nalazi se u orbiti 408 kilometara iznad Zemlje.

Prva žena koja je šetala svemirom bila je Svetlana Savitskaja, 25. srpnja 1984. godine. Rekord u najvećem broju 'izlazaka' u svemir drži Peggy Whitson, koja ih broji 10.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno