Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

NASA kao Hollywood: Raketni motor nikad nije bolje izgledao

None Foto: NASA

Kako bi mogli proučiti raketni motor koji razvijaju, NASA je napravila i potpuno novu kameru koja snima nevjerojatnu količinu detalja, a video izgleda kao da je iz nekog SF hita.

NASA za sljedeću generaciju raketa gradi najveći raketni motor kojeg su nedavno i testirali u punoj veličini. No, u isto vrijeme NASA je testirala i novu kameru koju su izradili kako bi  rad motora s razinom detalja koja bi oduševila i najveće holivudske filmaše. 

HiDyRS-X kamera možda ima nemaštovit naziv, no iza ovih slova stoje kratice za iznimno brzu kameru koja može snimati s većim dinamičkim rasponom slike nego ikad ranije. Naime, problem kod snimanja raketnih motora je u tome što su iznimno glasni, ali i svijetli zbog čega ih je teško snimati. Obično se moraju mijenjati postavke ekspozicije, što zatamnjuje ostatak slike, ali i pogled na važne dijelove motora. Ova kamera rješava taj problem tako što u isto vrijeme snima više ekspozicija koje se potom spajaju u jedan HDR video koji izgleda kao da je nastao u radionici Michaela Baya. 

Usprkos problemima pri samom testu, snimka je pokazala da kamera radi i pruža nevjerojatan pogled na cijeli motor, a NASA kaže da će i dalje raditi na testovima te rade na sljedećem, još moćnijem, prototipu. 

Komentari (3)
  • Super video...da nema trake trajanja mislio bi da je GIF...

    9. 8. 2016,   18:10
  • Baš je uzbudljivo tri minute gledati isti prizor!

    9. 8. 2016,   13:23
  • ja mislio GIF... ehh da postave tako fiksno 100 raketa ubrzali bi zemljinu rotaciju 😂

    13. 8. 2016,   21:49