Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

NASA laserom ispalila Mona Lisu, poslali su je na Mjesec

None Foto: NASA Goddard 2

Znanstvenici su remek dijelo Leonarda da Vincija podijelili u piksele i poslali ga laserom na Mjesec. Ovo je prvi put da su testirali ovakav način komunikacije

Kako bi ispitali novu metodu komunikacije na planetarnim udaljenostima, znanstvenici NASA-e laserom su poslali sliku Mona Lise do letjelice u orbiti Mjeseca. 

Laserski signal koji su poslali iz centra u Marylandu do letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter inače se koristi kako bi pratili položaj letjelice, a sada su uz signal dodali i podatke o remek djelu Leonarda da Vincija. 

- Ovo je prvi put da je nekome uspjela laserska komunikacija na ovim udaljenostima - rekao je David Smith s MIT-a. Dodaje kako će u budućnosti ovakav način jednostavne laserske komunikacije moći poslužiti kao rezerva za radio koji se koristi na satelitima. Još kasnije bi se mogla omogućiti i komunikacija s većom količinom podataka. 

Sa satelitima NASA inače komunicira radio signalima, dok je LRO jedini kojeg prate laserom te je ovo bila odlična prilika da ispitaju tehnologiju. No, precizno tempiranje bilo je ključno da letjelica primi sliku. 

Inače, sliku (152x200 piksela) su podijelili u piksele, a svaki je dobio svoju nijansu sive. Potom su laserom svaki piksel poslali određenom jačinom. Instrument LOLA primio je laserske pulseve koje je složio u sliku, a uspjeh misije potvrdili su slanjem slike na Zemlju radio telemetrijom. Ove greške koje se vide na slici nastale su zbog atmosfere zemlje te su ih ispravili na računalu.

Sljedeći korak bit će testiranje komunikacije s velikom količinom podataka koja se šalje što će biti jedan od glavnih sustava sljedeće misije na Mjesec. NASA će ove godine lansirati robotsku letjelicu u orbitu Mjeseca te će proučavati atmosferu i čestice. 

Komentari (25)
  • samo nek blicaju po svemiru,dok neko nebu nas zblical

    18. 1. 2013,   17:40
  • Bilo bi zanimljivo (i poželjno) da ta letjelica što kruži oko mjeseca snimi dole 3 mjesečeva "auta" (lunar rover ili "mjesečev lunahod"), koje su astronauti koristili za vožnju po mjesecu u misijama Apollo 15, 16 i 17. Ta vozila su ostala tamo trajno. Moralo bi ih se moći vidjeti i snimiti. Time bi se otklonila svaka teorija zavjere i sumnja da čovjek nikad nije bio na Mjesecu.

    18. 1. 2013,   17:40
  • Ovi tek sad nece doc na zemlju kad vide ovaj kiseli osmjeh.

    18. 1. 2013,   18:39