Obavijesti

Tech

Komentari 25

NASA laserom ispalila Mona Lisu, poslali su je na Mjesec

NASA laserom ispalila Mona Lisu, poslali su je na Mjesec
2

Znanstvenici su remek dijelo Leonarda da Vincija podijelili u piksele i poslali ga laserom na Mjesec. Ovo je prvi put da su testirali ovakav način komunikacije

VIDEO

Kako bi ispitali novu metodu komunikacije na planetarnim udaljenostima, znanstvenici NASA-e laserom su poslali sliku Mona Lise do letjelice u orbiti Mjeseca. 

Laserski signal koji su poslali iz centra u Marylandu do letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter inače se koristi kako bi pratili položaj letjelice, a sada su uz signal dodali i podatke o remek djelu Leonarda da Vincija. 

- Ovo je prvi put da je nekome uspjela laserska komunikacija na ovim udaljenostima - rekao je David Smith s MIT-a. Dodaje kako će u budućnosti ovakav način jednostavne laserske komunikacije moći poslužiti kao rezerva za radio koji se koristi na satelitima. Još kasnije bi se mogla omogućiti i komunikacija s većom količinom podataka. 

Sa satelitima NASA inače komunicira radio signalima, dok je LRO jedini kojeg prate laserom te je ovo bila odlična prilika da ispitaju tehnologiju. No, precizno tempiranje bilo je ključno da letjelica primi sliku. 

Inače, sliku (152x200 piksela) su podijelili u piksele, a svaki je dobio svoju nijansu sive. Potom su laserom svaki piksel poslali određenom jačinom. Instrument LOLA primio je laserske pulseve koje je složio u sliku, a uspjeh misije potvrdili su slanjem slike na Zemlju radio telemetrijom. Ove greške koje se vide na slici nastale su zbog atmosfere zemlje te su ih ispravili na računalu.

Sljedeći korak bit će testiranje komunikacije s velikom količinom podataka koja se šalje što će biti jedan od glavnih sustava sljedeće misije na Mjesec. NASA će ove godine lansirati robotsku letjelicu u orbitu Mjeseca te će proučavati atmosferu i čestice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama