Obavijesti

Tech

Komentari 115

Naše, a svjetsko: Novi Rimac bit će najbrži auto na svijetu

Naše, a svjetsko: Novi Rimac bit će najbrži auto na svijetu
14

Novi model hiperautomobila iz Rimca bit će proizveden u 150 primjeraka , a imat će impresivne performanse. Premijera je zakazana za 6. ožujka

VIDEO

Rimac automobili u srijedu su na svojoj službenoj stranici objavili prvi video novog modela kojeg će predstaviti 6. ožujka u Ženevi. Kao što je to i uobičajeno, najavni "teaser" video ne otkriva mnogo više od zatamnjene fotografije objavljene prije dva mjeseca tako da je izgled novog auta i dalje enigma. Isto vrijedi i za druge detalje o samom automobilu, no iz izjava koje su posljednjih godinu dana stizale iz Rimac automobila jasno je da bi novi model mogao postati najimpresivniji i najbrži električni automobil na svijetu.

Iz tvrtke su još prošle godine najavili da će novi model biti veliki korak naprijed u odnosu na postojeći Concept One te stoga možemo očekivati da će automobil imati osjetno više od 1224 KS. S tolikom snagom mogao bi pojuriti i 400 km/h te do 100 km/h stići za nestvarnih dvije sekunde što bi bio rekord za sve cestovne automobile na svijetu. Očekuje se da će dobiti bateriju osjetno većeg kapaciteta, a i doseg bi zbog toga mogao biti mnogo bolji od dosadašnjih maksimalnih 350 kilometara.

Novi model bit će proizveden u mnogo većoj seriji nego prethodnik. Konkretno 150 primjeraka, a očekuje se da će iz pogona u Svetoj Nedelji (ili novog pogona koji još traže) godišnje izlaziti tridesetak automobila. Da su planovi oko novog modela itekako ozbiljni potvrđuje i podatak da će Rimac Automobili u 2018. znatno proširiti svoju mrežu prodavatelja. Primjerice, trenutno u SAD-u imaju samo jednog, u New Yorku, a do kraja ove godine taj bi se broj trebao popeti na pet.

Kada su razvijali Concept One koji je stekao svjetsku slavu u tvrtki je bilo samo petero zaposlenih, a danas je taj broj oko 250 što je jamstvo da će novi auto biti mnogo napredniji, sofisticiraniji i impresivniji. Cijena je također tajna, no sve jeftinije od milijun eura bilo bi pravo iznenađenje. 

Mate Rimac u NU2: Ne radim samo kada spavam i kenjam
Mate Rimac u NU2: Ne radim samo kada spavam i kenjam

 

Iako je najavljeni Tesla Roadster sa svojih 1,9 s do 100 km/h i 1000 kilometara dosega s jednim punjenjem na papiru impresivniji od bilo čega što će novi Rimac ponuditi, hrvatski hiperautomobil za manje od dva mjeseca bit će realnost, a Tesla dolazi tek 2020.

Tesla Roadster 2 is shown in this undated handout photo, during a presentation in Hawthorne, California

Također obećane performanse Tesle za sada su samo slovo na papiru i prilično nerealne s današnjom tehnologijom. Naime za takav doseg bila bi potrebna baterija koja teži gotovo tonu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama