Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Naši sustavi lakše će obrisati bradavice nego govor mržnje'

None Foto: LEAH MILLIS

Roboti mogu jako dobro prepoznati teroristički sadržaj ili osjetljivi seksualni sadržaj, no govor mržnje i razlikovanje uvreda ili legitimnog političkog govora i dalje im je prevelik izazov

Puno je jednostavnije napraviti sustav umjetne inteligencije koji će moći prepoznati bradavice nego govor mržnje, rekao je Mark Zuckerberg odgovarajući na pitanje oko umjetne inteligencije i automatskog prepoznavanja opasnog sadržaja na Facebooku.

Prije nekoliko dana objavili su detalje o svojoj borbi s terorizmom i alatima koje su napravili za prepoznavanje terorističkog sadržaja. Kao i bradavice, ekstremistički sadržaji lako se mogu identificirati, dok je govor mržnje sasvim druga stvar. I dok roboti mogu prepoznati i ukloniti 99 posto sadržaja vezanog uz terorizam i prije nego ih korisnici obavijeste o tome, Zuckerberg je rekao da će trebati godine da umjetna inteligencija pouzdano može prepoznati što je sve govor mržnje, a ta je razlika 'frustrirajuća', pojasnio je, prenosi Engadget.

File photo of Facebook CEO Mark Zuckerberg during a town hall at Facebook's headquarters in Menlo Park, California LOVA DO KROVA Skandal ih nije uzdrmao: Nikad više ljudi na Fejsu, ali i zarade

Odgovarajući na pitanja nakon objave poslovnih rezultata, Zuckerberg se ponovno dotaknuo tema o kojima je govorio i na svjedočenju pred američkim političarima, kad je istaknuo 5 do 10 godina kao rok za umjetnu inteligenciju da se razvije do mjere da može razlikovati uvrede od legitimnog političkog izražavanja. 

FILE PHOTO: Silhouettes of mobile users are seen next to a screen projection of Facebook logo in this picture illustration ŽRTVE HAKERSKOG NAPADA Facebook uklanja račune koji oglašavaju ukradene identitete

Inače, Facebook je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od gotovo 12 milijardi dolara, 49 posto više nego godinu dana prije, a kako je snažno porasla i dobit najveće svjetske društvene mreže, čini se da joj skandal s nedozvoljenim korištenjem podataka korisnika zasad nije naštetio. Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvješću, čista dobit Facebooka dosegnula je u prvom kvartalu ove godine 4,99 milijardi dolara, što je 63 posto više nego godinu dana prije.

Komentari (11)
  • Pa u pravu je. Pogotovo što je sam termin govora mržnje dosta rastezljiv, a poimanje istog vrlo subjektivna stvar. Ako tome dodamo da bi botovi trebali razaznati recimo sarkazam, što je praktično nemoguće, Zuckić je zapravo u pravu.

    26. 4. 2018,   17:18
  • Nataknem im svima mamu i svi zadovoljni, naročito udmin!

    26. 4. 2018,   18:05
  • S obzirom kako radi google translete, dobro je da se ista moze

    26. 4. 2018,   15:11