Obavijesti

Tech

Komentari 9

Našim Sunčevim sustavom juri asteroid koji se 'samouništava'

Našim Sunčevim sustavom juri asteroid koji se 'samouništava'
1

Kad dovoljno topline isijava površinu stjenovitog tijela, to može pokrenuti asteroid i 'prisiliti' ga na vrtnju. S dovoljno vrtnje, krhotine masivne stijene padaju u svemir. Zapravo, asteroid se osipa

VIDEO

Asteroid Gault se samouništava. Fotografije koje je snimio svemirski teleskop Hubble pokazuju kako svemirska stijena, koja na najdebljem dijelu široka gotovo 9 kilometara, ostavlja krhotine iza sebe dok prolazi našim Sunčevim sustavom, piše Mashable.

Asteroid se postepeno raspada jer Sunčeva svjetlost zagrijava njegovu površinu, a kad dovoljno topline isijava površinu stjenovitog tijela, to može pokrenuti asteroid i 'prisiliti' ga na vrtnju.  S dovoljno vrtnje, krhotine masivne stijene padaju u svemir. Zapravo, asteroid se osipa.

Danas teleskopi na Zemlji i u svemiru (poput 29-godišnjeg Hubblea) mogu kombinirati svoja opažanja kako bi znanstvenici otkrili ove rijetko viđene događaje.

- Aktivni i nestabilni asteroidi kao što je Gault tek se otkrivaju pomoću novih teleskopa koji skeniraju cijelo nebo, što znači da nam asteroidi poput Gaulta, koji se neuobičajeno ponašaju, više ne mogu 'pobjeći' -  kazao je Olivier Hainaut, astronom europskog južnog opservatorija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaka od crta na fotografiji potječe iz odvojenih 'dezintegracija' asteroida, u kojima su komadi, tlo i prašina iz Gaulta utonuli u Sunčev sustav.

Astronomi smatraju da je prva 'masa' s asteroida pala u svemir 28. listopada 2018., nakon čega je 30. prosinca uslijedilo još jedno osipanje sa svemirske stijene.

Gault, jedan od 800.000 poznatih asteroida u asteroidnom pojasu Sunčevog sustava, završava okretanje svaka dva sata. To je dovoljno da ga destabilizira i da postane sklon klizištima. Sve što mu je potrebno je samo malo 'guranja'.

- Čak i maleni poremećaj, poput malog udara kamenčića, može izazvati nedavna osipanja s asteroida - rekao je astronom Jan Kleyna sa Sveučilišta Hawaii.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...