Obavijesti

Tech

Komentari 6

Nastavnicima uzimaju kunu po kilometru za putne troškove

Nastavnicima uzimaju kunu po kilometru za putne troškove
2

Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisalo je da se nastavnicima neće isplaćivati 1 kn/km ako im na relaciji kuća - posao postoji redovna linija, čak i kad ne vozi u vrijeme koje im odgovara

VIDEO

Morat ću odvojiti dio novca od plaće kako bih mogao doći na posao, kaže Domagoj Švigir. 

Profesor je u osnovnoj školi te svaki dan iz Zagreba putuje oko 85 kilometara na posao u Kutinu te nazad. Prema kolektivnom ugovoru, kaže nam Švigir, trebao bi dobivati naknadu za prijevoz u visini 3.300 kuna, ali prema uputi Ministarstva dobit će samo 1.500 kuna.  

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je poslalo uputu o obračunu prijevoza za dolazak na posao i odlazak s njega. Iako kolektivni ugovor propisuje da se za dio udaljenosti na kojoj prijevoz nije organiziran, kao i u slučaju kada organizirani javni prijevoz ne prometuje određenog dana, nastavnicima isplaćuje naknada u iznosu jedne kune po prijeđenom kilometru, u uputi koju je Ministarstvo poslalo školama stoji kako se zaposleniku ne isplaćuje naknada jedne kune po kilometru već cijena karte međugradskog prijevoza.

Trebali bi doći u petak, ako žele raditi u ponedjeljak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja dali su nam primjer škole u Mrkoplju u kojoj postoji samo jedna autobusna linija koja srednjoškolce prevozi u srednju školu u Delnicama.

- U Mrkopalj dolazi u 14 sati, a odlazak iz Mrkoplja je u 7.30 što djelatnicima ne omogućuje dolazak i odlazak s posla u istom danu. Prema novom dopisu iz Ministarstva neorganiziranim prijevozom smatra se samo ako na nekoj relaciji uopće ne postoji linija javnog prijevoza bez obzira na vremenska ograničenja, primjerice čekanje od 45 minuta i za presjedanje 30 minuta. To uopće nema nikakvog smisla, jer bi ti nastavnici, kad bi željeli doći javnim prijevozom na posao u ponedjeljak, u Mrkopalj trebali doći u petak, a otići u utorak. Djelatnici putnici bez osobnog automobila ne mogu dolaziti na posao i treba im se isplaćivati odgovarajuća naknada - kažu iz Sindikata te napominju kako je ovakva uputa Ministarstva štetna za odgojno-obrazovne radnike.

- Sporno je što je odluka Ministarstva obvezna za sve škole, a nije u skladu s kolektivnim ugovorom - kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Sindikati napominju kako Ministarstvo nema pravo tumačiti kolektivni ugovor.

- Ono što je u uputi dano u potpunoj je suprotnosti s kolektivnim ugovorom. Volju stranaka može tumačiti jedino Povjerenstvo za tumačenje. Problem je što se ovako narušavaju odnosi između Ministarstva i radnika - smatra Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata. Sporna im je i činjenica što dokument potpisuje Stipe Mamić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, koji je ujedno član Povjerenstvo za tumačenje.

- Takva manipulacija i zlouporaba položaja je nedopustiva - stoji u dopisu koji su sindikati uputili ministru rada. 

Iz Ministarstva prihvaćaju činjenicu da ne mogu tumačiti kolektivni ugovor, ali tvrde da to nisu ni činili.

- Svoje mišljenje temeljimo na dosadašnjem tumačenju Povjerenstva za tumačenje prošlog TKU-a koje je zauzelo takav stav.  Stoga, važno je naglasiti da se prema navedenoj uputi Ministarstva naknada za trošak prijevoza zaposlenicima školskih ustanova treba isplaćivati po istim kriterijima kao i do sada odnosno u skladu sa svim dosadašnjim tumačenjima Povjerenstva za tumačenje TKU-a - poručuju iz Ministarstva te se pozivaju na tumačenje povjerenstva od  6. veljače 2013., koje im ide u prilog.

Sindikati pak smatraju kako je takvo tumačenje pravno neutemeljeno jer se odnosilo na stari kolektivni ugovor, a ne novi koji je donesen 1.12. prošle godine.

- Odredbe su se promijenile i ovdje se radi o manipulaciji jer ta dva ugovora međusobno nemaju veze - zaključila je Mirela Bojić. Nada se kako će se uskoro konstiuirati novo Povjerenstvo za tumačenje ugovora i dati svoje mišljenje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'