Obavijesti

Tech

Komentari 17

Ne bacajte stari telefon! Može poslužiti kao navigacija, okvir...

Ne bacajte stari telefon! Može poslužiti kao navigacija, okvir...
4

Zamijenili ste stari telefon novim, još ga ne morate baciti. Možete ga koristiti kod kuće da bi upravljali raznim gadgetima ili glazbom, ali i da svojem automobilu dodate malo pameti

VIDEO

Pametni telefoni za mnoge od nas postali su praktično jedini uređaj koji koristimo non stop i bez kojeg nam je danas nezamislivo otići iz kuće. Prva su stvar koju pogledamo nakon buđenja, a i zadnja prije spavanja. Njih koristimo da bi sačuvali sve bitne trenutke, ali i obavili posao. No često ih i mijenjamo. Proizvođači svake godine izbacuju nove i snažnije modele s boljim kamerama, a kroz godine mnogima od nas u ladicama su se skupili telefoni koji su i dalje ispravni, ali ih ne koristimo. A to ne mora biti tako. Prilično jednostavno ih možemo pretvoriti u uređaje koji će biti od velike koristi u kući, a često im samo treba Wi-Fi veza.

Pokretanje videa...

01:24

Fotoaparat za mališane ili digitalni okvir za fotografije 

Djeca mogu jednostavno učiti kako fotografirati i snimati ovim telefonom, a za rad vam ne treba mobilna veza. Fotografije koje želite sačuvati lako se mogu kabelom ili preko bežične veze prebaciti na drugi uređaj ili cloud servis poput Google Fotografija.
Uz jeftini stalak, telefon može postati digitalni okvir za vaše uspomene. Najjednostavnija opcija je da kroz Google Fotografije otvorite album koji želite i kad otvorite prvu fotografiju kliknete u izborniku na prezentaciju. 

Dodajte pamet svom autu 

Imate li automobil bez velikog ekrana i podrške za Appleov CarPlay ili Android Auto, stari mobitel moći će poslužiti kao jeftina nadogradnja multimedijalnog centra. Trebat će vam kabel kako bi telefon bio napunjen u vožnji i držač da vam ekran bude na dohvat ruke. Skinete li offline karte, telefon će moći poslužiti kao osnovna navigacija, ali uz dodatnu SIM karticu bit ćete stalno online i imati trenutne podatke o stanju u prometu. Isto tako, taj telefon može biti i pun glazbe (ili videa za putnike) kako bi sami birali svoju zabavu.

Skype kamera 

Imate li prijatelje ili rodbinu koji žive vani, Skype, FaceTime ili neki drugi servis za video chat često se koriste u vašem domu. Stari telefon može postati glavni uređaj za takve pozive i bit ćete sigurni da nećete propustiti pozive. U isto vrijeme i dalje ćete moći normalno koristiti svoj glavni telefon.

Budilica  

Veliki ekrani naših telefona mogu odlično poslužiti za prikazivanje vremena kraj kreveta, ili bilo gdje u stanu. Za to ne treba nikakva veza, a ogroman broj različitih aplikacija omogućit će vam prikaz cijelog niza informacija na tom ekranu. 

Jeftino do virtualne stvarnosti 

Ovo može biti najjeftiniji način da iskusite čari virtualne stvarnosti, jer top modeli koštaju po par tisuća kuna. Ovako možete stari telefon ubaciti u neko od jeftinih plastičnih kućišta ili u Google Cardboard, koji se može kupiti online za stotinjak kuna, a sve što trebate je sklopiti to kartonsko kućište i umetnuti telefon te pokrenuti neku od aplikacija.

Pametno upravljajte gadgetima 

Brojni mobiteli dolaze s infracrvenim senzorom koji omogućuje da njime upravljate cijelim nizom povezanih uređaja uz pripadajuće aplikacije, preko kojih stari telefon postaje pametan daljinski. Isto tako on može biti i kontroler za razne pametne uređaje koje imate, poput rasvjete, zvučnika ili medijskih uređaja kao što je AppleTV. Isto tako, telefon može postati i kontrolni uređaj za vaš PC, uz aplikacije kao što su Chrome Remote Desktop koje će vam jednostavno dati kontrolu nad računalom. Isto tako, Unified Remote aplikacija pretvorit će telefon u trackpad ili miš za vaše računalo.

Glazbeni centar vašeg doma 

Glazbu sve češće slušamo preko nekog od popularnih streaming servisa (Deezer, Google Play...) koji nam omogućuju pristup praktično svoj glazbi na svijetu, a stari mobitel koji je uparen sa Bluetooth zvučnikom ili vašom glazbenom linijom bit će jukebox u dnevnoj sobi koji je uvijek dostupan svima.

Budno oko vašeg doma 

Mnogi žele živjeti u pametnijem ili sigurnijem domu, a sve popularnija su pametna zvona i brave. Uređaji poput Ringa omogućit će da vidite tko vam zvoni na vrata, bez obzira gdje se vi nalazili, no oni nisu jeftini. Tko je sklon uradi sam projektima može izraditi sličan sustav koristeći stari mobitel i Wi-Fi kameru, a još jedno rješenje je i da telefon postavite na skriveno mjesto u domu (ili uredu) i koristite ga kao sigurnosnu kameru uz aplikaciju poput IP Webcam.a

Pomozite znanstvenicima 

Iako možda vama više nije toliko sjajan i zabavan, stari mobitel i dalje ima prilično moćan procesor koji može pomoći u znanstvenim istraživanjima tako što će uz pripadajuću aplikaciju koristiti njegove resurse da bi obavio razne izračune i poslao podatke znanstvenicima. BOINC aplikaciju napravili su znanstvenici s Berkeleyja, a kroz nju možete birati cijeli niz istraživanja kojima želite posvetiti resurse svog starog telefona. Samo neki su potraga za izvanzemaljcima, istraživanje asteroida ili gravitacijskih valova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu