Obavijesti

Tech

Komentari 2

'Ne odgovarajte na sumnjive mailove i ažurirajte lozinke'

'Ne odgovarajte na sumnjive mailove i ažurirajte lozinke'
1

Policija je savjetovala građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke, niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama

VIDEO

Policija je u sijedu upozorila građane da ne odgovaraju na sumnjive poruke koje dobivaju na svoje adrese elektroničke pošte te da ažuriraju lozinke za pristup pošti. 

Policija je to učinila nakon što je u zadnje vrijeme povećan broj prijava građana zbog sumnjivih ucjenjivačkih poruka koje dobivaju na svoje adrese elektroničke pošte te pokušaja krađe osobnih podataka putem te pošte. 

Građani kontinuirano dobivaju poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku, priopćila je policija koja ističe kako se radi o pokušaju krađe osobnih podataka kojim počinitelji mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

Uz to, policija je priopćila da joj se javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju tvrdeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe, putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima, te ih traže određeni iznos u bitcoinima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Policija je savjetovala građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke, niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, trebaju odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge trebaju odmah promijeniti i te lozinke.

Iz MUP-a poručuju kako se na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a može pronaći više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara i savjete kako se zaštiti. 

Ako je računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao datoteke i onemogućio pristup podacima, policija podsjeća građane kako pomoć mogu potražiti na internetskoj poveznici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html, gdje se nalazi alat pod nazivom Kripto Šerif, koji omogućuje da na jednostavan način učitaju kriptirane datoteke.

Policiji će to omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te kako će, građani dobiti upute o načinu na koji mogu pristupiti svojim podacima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu