Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne odustaju: Indijci će ponovno poslati svoju raketu na Mjesec

Dugoočekivana indijska misija na Mjesec odgođena je u ponedjeljak ujutro 56 minuta prije planiranog lansiranja zbog tehničkog problema, no novi pokušaj dogodit će se 22. srpnja

Indijska svemirska agencija u četvrtak je objavila kako će 22. srpnja ponovno pokušati lansirati raketu u misiju na Mjesec, nakon što je u ponedjeljak od toga odustala zbog tehničkih problema.

U tvitu agencije navodi se da je lansiranje Chandrayaana 2, koji je izradila Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO), planirano za 11.13 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Dugoočekivana indijska misija na Mjesec odgođena je u ponedjeljak ujutro 56 minuta prije planiranog lansiranja zbog tehničkog problema.

Misija će, ako bude uspješna, ojačati indijske aspiracije da se približi vodećim svjetskim nacijama u svemirskim istraživanjima i na komercijalnom tržištu svemirskih letova.

Indian Space Research Organization (ISRO) scientists work on various modules of lunar mission Chandrayaan-2 at ISRO Satellite Integration and Test Establishment (ISITE) in Bengaluru NOVA SVEMIRSKA UTRKA Na Mjesec za 'siću': Indija šalje najjeftiniji rover u istraživanje

Indija bi uspješnim završetkom misije postala tek četvrta zemlja nakon SAD-a, Rusije i Kine koja je uspjela izvesti "meko", odnosno kontrolirano slijetanje na Mjesec i staviti rover na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

Riječ je o trećem pokušaju slijetanja na Mjesec ove godine, nakon uspješne misije kineske letjelice Chang'e-4, i neuspješne izraelske sonde Beresheet koja se razbila na Mjesečevoj površini.

Indijska letjelica Chandrayaan 2 ili Mjesečeva kočija 2, trebala je biti lansirana s tropskog otoka savezne države Andhra Pradesh nakon desetljeća dugog razvoja. Indija je potrošila oko 150 milijuna dolara kako bi razvila Chandrayaan 2 i osposobila ga za let dug 384.400 kilometara iz svemirskog centra Satish Dhawan na Mjesečev južni pol.

SAD je na 15 misija Apolla, uključujući šest koje su sletjele na Mjesec, potrošio oko 100 milijardi dolara u današnjoj vrijednosti novca. Kineska sonda Chang'e-4 sletjela je na Mjesec u ožujku, što je stajalo oko 8,4 milijarde dolara. Rusija, prva zemlja koja je organizirala uspješno slijetanje na Mjesec bez čovjeka 1966., potrošila je, preračunato u današnje vrijednosti, preko 20 milijardi dolara na misije 1960-ih i 1970-ih.

Gotovo svi dijelovi Chandrayaana-2 dizajnirani su i izrađeni u Indiji, a do Mjeseca će ga dovesti najmoćnija indijska raketa GSLV Mk III. ISRO je objavio da je cilj misije tražiti na Mjesecu znakove vode i "fosilne zapise ranog Sunčeva sustava". (kt)

POGLEDAJTE VIDEO NOVOG YOUTUBE KANALA ZA GAMING SADRŽAJ - Lvl8.

 

Komentari (1)
  • Ooooo, netko si je priustio nove graficke dizajnere! Nadam se da nije rijec o indijcima kaj rade za 2 dolara po satu jer nece dobit neku kvalitetu 😁

    18. 7. 2019,   13:08