Obavijesti

Tech

Komentari 31

Ne samo da raste razina mora, još gora vijest je da se ubrzava

Ne samo da raste razina mora, još gora vijest je da se ubrzava
1

Ogromna erupcija vulkana na Filipinima 1991. je sakrila stvarne podatke o brzini kojom raste globalna razina mora, a sada su znanstvenici otkrili da je ta brzina sve veća

VIDEO

Svima je jasno da razina oceana raste kao posljedica globalnog zagrijavanja, no znanstvenici dugo nisu imali potvrdu za još opasniju činjenicu - da oceani rastu sve brže. Naime, taj podatak je znanstvenicima bio skriven više od 20 godina i to zbog druge najsnažnije erupcije vulkana u 20. stoljeću. 

Mount Pinatubo na Filipinima je eruptirao 15. lipnja 1991. godine, a ta erupcija izbacila je više od 5 prostornih kilometara čestica, dok je oblak pepela bio visok 35 kilometara. Da bi stvari bile gore, tajfun koji se tamo formirao raspršio je čestice u svim smjerovima, a u dolinama oko vulkana bilo je i po 200 metara visokih naslaga. Ogromna erupcija izbacila je i 18 milijuna tona sumporova dioksida u stratosferu. Upravo je taj golemi oblak odbio toliko Sunčeve svjetlosti da je globalna temperatura između 1991. i 1993. pala za 0,5 Celzija. 

Otprilike u isto vrijeme NASA i francuska agencija CNES su odlučile lansirati prvi satelitski visinomjer koji je omogućio da se iz orbite precizno prate promjene razine mora. Znanstvenici su tako od 1992. imali novi sustav mjerenja razine mora, ali stravična erupcija vulkana dovela je do jednog od najvećih klimatoloških misterija - zbog čega je rast razine mora ostao tako dugo stalan. U prvom desetljeću rada taj sustav je čak prikazivao i pad razine mora, što se i ne bi očekivalo kad se planet zagrijava iz godine u godinu, a ledenjaci se sve brže tope. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Gledali smo u podatke i pitali se zašto ne vidimo ubrzanje na satelitskim podacima. Trebali bi to vidjeti - rekao je John Fasullo iz američkog Centra za atmosferska istraživanja za Washington Post. Od lansiranja sustava, podaci su pokazivali stalan rast razine mora od 3,5 mm godišnje. Kako bi testirali je li to bilo točno, Fasullo i njegov tim napravili su 40 različitih modela klimatskih promjena i dobili puno bolji prikaz onog što se događalo. Točnije, iz svojih su modela uklonili posljedice erupcije, odnosno da erupcije nije bilo, satelitski podaci bi pokazivali jasno ubrzanje rasta oceana. Zahvaljujući novim i preciznijim modelima imamo prve stvarne dokaze da globalna razina mora raste sve brže - što su znanstvenici i očekivali, ali su im podaci govorili drugačije. 

Kako sada kreću ispočetka s bilježenjem teško je reći kolika je točno ta brzina, a Fasullo kaže da će točnije podatke imati kroz pet do 10 godina. 

- Posljedice te velike erupcije sada su prošle i kad ćemo skupiti još nekoliko godina mjerenja imat ćemo jasne podatke o brzini rasta razine mora - rekao je Fasullo o studiji koju su objavili u Scientific Reports.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu