Obavijesti

Tech

Komentari 16

Japanac će biti prvi turist na Mjesecu, ali 'gore' neće ići sam

Japanac će biti prvi turist na Mjesecu, ali  'gore' neće ići sam
10

Milijarder Yusaku Maezawa (42) trebao bi za pet godina poletjeti kao prvi turist na let oko Mjeseca. No, on cijeli let želi pretvoriti u umjetnički projekt i povesti osam slavnih umjetnika.

VIDEO

Japanski milijarder i modni tajkun Yusaku Maezawa (42) bit će prvi svemirski turist koji će poletjeti prema Mjesecu raketom Muskove kompanije SpaceX.

Na put oko Mjeseca vozit će ga raketa BFR, grdosija koja bi ljude trebala voditi i prema Marsu, no koja je još u ranoj fazi razvoja. Misija je trenutno planirana za 2023. godinu, a to će biti i prvi dolazak ljudi do Mjeseca nakon 1972. godine. 

Pogledajte video

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vrlo je hrabar zbog toga što se odlučio na ovo - rekao je Musk, govoreći o Maezawi. 

Bivši bubnjar u punk bendu i zaljubljenik u umjetnost je 18. najbogatiji čovjek u Japanu, a bogatstvo mu se procjenjuje na 3 milijarde dolara, prenosi AFP

Njegov Instagram profil pun je fotografija na kojima pokazuje svoj lagodan život koji uključuje privatne avione, jahte, dizajnerski naket i umjetnine. Upravo je on lani bio u središtu svjetske pažnje nakon što je kupio Basquiatovu sliku za 110,5 milijuna dolara. Osim po umjetninama, poznat je i po brojnim vezama. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2008. One night's restoration live with Gorilla Biscuits. #gorillabiscuits

A post shared by Yusaku Maezawa (@yusaku2020) on

- Ja biram otići na Mjesec, s umjetnicima - napisao je Maezawa na Twitteru, gdje je objavio i stranicu o projektu 'Dragi Mjesec'. Tamo navodi kako bi cijeli njegov odlazak na Mjesec trebao postati globalni umjetnički projekt, odnosno on planira voditi i neke od najslavnijih umjetnika na takav let.

- Nadam se da će ovaj projekt nadahnuti sanjare u svakome od nas - napisao je Maezawa. Musk je na Twitteru naveo kako bi s njime na Mjesec trebalo krenuti još osam umjetnika.

Musk je u ponedjeljak otkrio i nove detalje o svojoj sljedećoj raketi koja će voditi ljude do Mjeseca, a kasnije i teret i ljude na Mars. Kako je rekao, BFR bi prve orbitalne letove mogao imati za dvije do tri godine. Ranije je spominjao kako se nada da će prvi let do Marsa bez posade biti 2022. godine. Musk je često u prošlosti imao ambiciozne najave koje su se potom pomicale, stoga nije isključeno i da bi Maezawa mogao na Mjesec poletjeti koju godinu kasnije. 

Nije poznato koliko je milijuna dolara Maezawa morao iskeširati za ovaj izlet, ali Musk je otkrio kako se radi o značajnom iznosu koji će imati velik utjecaj na razvoj BFR rakete, piše Reuters.

Samo putovanje oko Mjeseca trajat će tjedan dana, a tijekom leta će raketa napraviti orbitu oko Mjeseca i približiti mu se na 200 kilometara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica