Obavijesti

Tech

Komentari 4

Ne dajte da vas tehnologija zatupi, postanite specijalac

Ne dajte da vas tehnologija zatupi, postanite specijalac
1

Od 'buljenja' u ekrane slabe nam refleksi i postajemo sporiji, ali jednostavnom vježbom možemo zadržati mozak u formi kao tajni agent Jason Bourne

VIDEO

Ako vam se ikad dogodilo da se osjećate kao da ste se teleportirali na neko mjesto na putu do njega ili ste se  umalo zabili u stup ili još gore, poginuli prelazeći cestu gledajući u mobitel, vrijeme je za malu mentalnu vježbu koju koriste specijalci.

Čovjek danas prosječno provodi tri sata na pametnom telefonu od čega 90 posto vremena otpada na aplikacije. Dodajmo tome računala kod kuće i na poslu i jasno je da su nam ekrani postali jedino što vidimo.  Što je s našom okolinom u kojoj još postojimo?

Percepcija prostora, detalja, brzina reagiranja, evolucijski mehanizmi opstanka polako, ali sigurno hrđaju. Jednostavnom vježbom možemo zadržat mozak u formi kao i tajni agent Jason Bourne.

VIDEO

Sustav učenja nazvan OODA Loop osmislio je pilot borbenih zrakoplova i vojni strateg John Boyd , a njegovu primjenu u popularnoj je kulturi najbolje pokazao supertajni agent u vječnom bijegu, Jason Bourne .

Radi se o metodi 'situacijske osviještenosti' koja je smrtnicima prava mala mentalna vježba, no treneri mentalnih vještina sa stranice Art of Manliness tvrde da kroz redovno prakticiranje zadataka skrivenih u OODA akronimu s vremenom možemo izoštriti osjetila do razine 'specijalca'.

1. O kao Observe - Promatraj

Jedan je od najvažnijih zadataka - dignite glavu kada ulazite u novu prostoriju i probajte pobrojati neke njene elemente, npr. broj ljudi u kafiću.

2. O kao Orient ili Orijentiraj se

Odnosi se na ono što trebamo tražiti i kako to pretvoriti u korisnu informaciju. U slučaju kafića, broj vrata koja bi mogla voditi iz glavne prostorije.

3. D kao Decide ili Odluči

To je  trenutak kada prethodno skupljene informacije treba mobilizirati -  u slučaju kafića, iskoristiti vrata za bijeg ako dođe do prijetnje poput terorističkog napada. Čini se nerealno i smiješno dok se ne sjetite nedavne situacije u Sydneyju kad su neki taoci spasili glavu pravovremenim bijegom.

4. A kao Act ili Djeluj

Kako sama riječ kaže je konačni korak koji se poduzima samo u situacijama koje to zahtijevaju kao u prethodno opisanom scenariju s kafićem.

Jeste li primijetili pad koncentracije otkad ste nabavili novi gadget? Recite nam u komentarima!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama