Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nema brže od 'stotke': Kako se Nizozemci bore sa zagađenjem

None Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

To nije popularna mjera, nitko je ne voli, ali poslužit će za opće dobro, rekao je nizozemski premijer. Emisije dušika po glavi stanovnika su Nizozemskoj četiri puta veće od prosjeka EU-a

Nizozemska će ograničiti brzinu vozila na maksimalno 100 kilometara na sat u okviru hitnih mjera smanjenja zagađenja dušikom, objavio je u srijedu premijer Mark Rutte.

Njegovu vladu pogađa kriza od sudske presude u svibnju kada je odgođeno tisuće građevinskih projekata zato što Nizozemska godinama krši ograničenja koja je za razine dozvoljenog dušika u okolišu utvrdila Europska unija.

Za emisije dušika u obliku dušičnog dioksida ponajprije su odgovorni automobili, kamioni i velika dostavna i građevinska vozila na dizel gorivo. Dušik u podzemnim vodama i tlu uglavnom dolazi u formi nitrata koji se nalaze u poljoprivrednim gnojivima i kanalizaciji  te uzrokuju prekomjerno razmnožavanje algi.

FILE PHOTO: Protest march to call for action against climate change in The Hague | Autor: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- To nije popularna mjera, nitko je ne voli, ali poslužit će za opće dobro - kazao je premijer.

Istaknuo je da se mora spriječiti nepotrebni gubitak radnih mjesta.

Građevinski radovi zaustavljeni su odlukom suda na oko 18.000 projekata vezanim za autoceste, zračne luke, vjetroelektrane i stanogradnju.

Nizozemski istraživački institut (EIB) predviđa pad prihoda od građevine za 8 posto do 2021., a potencijalno je ugroženo oko 40.000 radnih mjesta.

Emisije dušika po glavi stanovnika su Nizozemskoj četiri puta veće od prosjeka EU-a, a oko 61 posto emisija otpada na poljoprivredu.

Komentari (11)
  • pa nije to dušik iz prometa nego iz poljoprivrede kaj im je sva zemlja zatrovana time radi jake gnojidbe umjetnim dušičnim gnojivima. nema to veze s prometom.

    13. 11. 2019,   15:44
  • evo pocela su ogranicenja radi izmisljenog "zagadenja". ljudi progledajte.

    13. 11. 2019,   17:15
  • Zajebavaje aute a milijon aviona

    13. 11. 2019,   15:48