Obavijesti

Tech

Komentari 11

Nema brže od 'stotke': Kako se Nizozemci bore sa zagađenjem

Nema brže od 'stotke': Kako se Nizozemci bore sa zagađenjem
2

To nije popularna mjera, nitko je ne voli, ali poslužit će za opće dobro, rekao je nizozemski premijer. Emisije dušika po glavi stanovnika su Nizozemskoj četiri puta veće od prosjeka EU-a

VIDEO

Nizozemska će ograničiti brzinu vozila na maksimalno 100 kilometara na sat u okviru hitnih mjera smanjenja zagađenja dušikom, objavio je u srijedu premijer Mark Rutte.

Njegovu vladu pogađa kriza od sudske presude u svibnju kada je odgođeno tisuće građevinskih projekata zato što Nizozemska godinama krši ograničenja koja je za razine dozvoljenog dušika u okolišu utvrdila Europska unija.

Za emisije dušika u obliku dušičnog dioksida ponajprije su odgovorni automobili, kamioni i velika dostavna i građevinska vozila na dizel gorivo. Dušik u podzemnim vodama i tlu uglavnom dolazi u formi nitrata koji se nalaze u poljoprivrednim gnojivima i kanalizaciji  te uzrokuju prekomjerno razmnožavanje algi.

FILE PHOTO: Protest march to call for action against climate change in The Hague

- To nije popularna mjera, nitko je ne voli, ali poslužit će za opće dobro - kazao je premijer.

Istaknuo je da se mora spriječiti nepotrebni gubitak radnih mjesta.

Građevinski radovi zaustavljeni su odlukom suda na oko 18.000 projekata vezanim za autoceste, zračne luke, vjetroelektrane i stanogradnju.

Nizozemski istraživački institut (EIB) predviđa pad prihoda od građevine za 8 posto do 2021., a potencijalno je ugroženo oko 40.000 radnih mjesta.

Emisije dušika po glavi stanovnika su Nizozemskoj četiri puta veće od prosjeka EU-a, a oko 61 posto emisija otpada na poljoprivredu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama