Obavijesti

Tech

Komentari 13

Nepovjerljiva tehnika: Mobiteli, vage, GPS i tlakomjeri "lažu"

Nepovjerljiva tehnika: Mobiteli, vage, GPS i tlakomjeri "lažu"
1

Dok mobiteli 'lažu' u našu korist, tlakomjeri mogu skriviti pogrešnu dijagnozu, a GPS svake godine 290.000 ljudi 'odvede' u prometne nesreće i krive smjerove

VIDEO

Mobiteli vam “lažu” čak o dvjema svojim funkcijama - trajnosti baterije i signalu. Iako na mobitelu piše da je 100 posto pun, on se zapravo već za nekoliko minuta isprazni na 95 posto. I “crtice” koje pokazuju jačinu signala također vas zavaravaju - one uopće nemaju veze s kvalitetom prijama zvuka. Signal se toliko brzo mijenja da je to nemoguće realno prikazati. No za razliku od bezopasnih “lažljivih” mobitela, pogrešno prikazivanje vrijednosti na tlakomjeru može biti itekako štetno. 

Oko 30-40 posto tlakomjera prikazuje 4 mmHg viši tlak od stvarnog, što može rezultirati pogrešnim dijagnozama. Liječnici će takvim pacijentima nepotrebno pripisati lijekove za snižavanje tlaka. Ni GPS uređajima ne treba bezrezervno vjerovati. Te moderne sprave za pokazivanje smjera unose zastarjele ili neispravne karte. Čak 290.000 Britanaca imalo je prometnu nesreću jer su slijedili upute GPS-a.

Kazaljka za gorivo griješi

Ovisno o kutu pod kojim se nalazi auto, miče se i plovak u spremniku te se mijenja i kazaljka za razinu goriva. Najviše griješi dok je spremnik gotovo pun ili gotovo prazan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da, vaga krivo pokazuje težinu

Ispravnost vaga osobito je važna u bolnicama zbog doziranja lijekova, no prema američkom istraživanju, čak 20% njih pokazuje pogrešan iznos. Osobito vage za prtljage u zračnim lukama i drva za ogrjev. 

Termometri u status quo

Oko 90 posto termometara u uredima su programirani tako da se ne “miču” bez obzira na uključivanje grijanja. Građevinari znaju da je nemoguće svima ugoditi, a ušteda u struji je golema. 

Semafor rijetko "sluša" pješaka

Koliko god pritiskali gumb za promjenu svjetla, u većini slučajeva neće imati učinka. Osim u manje prometnim ulicama, svjetlo se neovisno o pješaku mijenja svake dvije minute.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle