Obavijesti

Tech

Komentari 70

Nestali astronauti u svemiru: Snimili njihove zadnje urlike...

Nestali astronauti u svemiru: Snimili njihove zadnje urlike...
1

Brojni teoretičari zavjera često se bave sudbinama navodno brojnih astronauta koji su nestali tijekom svemirskih misija, a neki od njih imaju i snimke za koje tvrde da su autentične

VIDEO

Tijekom kasnih pedesetih i ranih šezdesetih divljala je utrka između SAD-a i SSSR-a kada je riječ o odlascima u svemir. Obje su strane gradile i testirale rakete najbrže što su mogle. Svaka je strana htjela biti prva u tome da lansira umjetni satelit u orbitu (što je često imalo eksplozivne rezultate).

Bilo je uspjeha, ali i neuspjeha, i to s obje strane. Ljudi diljem svijeta su gledali i slušali, a posebna je to poslastica bila za radio amatere. Među takvima najistaknutija su bila talijanska braća Giovanni i Achille Judica-Cordiglia. Materijal koji su oni sakupili u to doba je najdetaljnija i najveća privatna kolekcija koja postoji.

Posebno mnogo pažnje privlače snimke ruskih kozmonauta u posljednjim trenucima njihovih života - na letovima za koje Rusi negiraju da su se ikada dogodili.

Hladni je rat značio da obje strane imaju svoje tajne, te da obje strane koriste propagandu. I SAD i SSSR htjeli su pokazati da su najbolji, najbrži, najrazvijeniji i najpametniji. Zato ne šokira da su mnoge stvari ostale tajne, posebno u SSSR-u gdje je državni aparat nadzirao medije (u SAD-u je tajnu bilo teže sačuvati). S obzirom da su braća zaista bila tehnološki genijalci (a tek u svojim dvadesetima), kada su Rusi najavili uspješno lansiranje Sputnika I 4. listopada 1957. godine, oni su se pobrinuli da čuju i poprate sve izrečeno na radio frekvenciji, piše The Vintage News.

Naučili su kako detektirati Dopplerov efekt u orbiti, te kako iz toga izračunati brzinu i udaljenost objekta. Napunili su bilježnice i bilježnice tablicama, ruskim frekvencijama i frazama. Pa kada je nakon mjesec dana lansiran i Sputnik II, bili su jako dobro pripremljeni. No, ovaj su put braća otkrila nešto neočekivano - otkucaje srca. U pitanju je bio mali pas, Laika. Na žalost, Laika se nije vratila natrag (niti je to bilo u planu).

Tri mjeseca nakon toga Amerikanci su lansirali Explorer I, a braća su uhvatila i taj signal. Bili su lokalne zvijezde. U obližnjem betonskom bunkeru koji je preostao od Drugog svjetskog rata postavili su antene, a mali opservatorij nazvali su Torre Bert. Tamo su se stalno vrzmali lokalni znanstvenici, novinari i prijatelji.

Sve je to postalo puno ozbiljnije 28. studenog 1960. kada su uhvatili S-O-S signal u Morseovoj abecedi. Poziv u pomoć se stalno ponavljao. Prema njihovim kalkulacijama objekt se odmicao od Zemlje, a signal je slabio sve dok ga se više nije čulo. I danas se smatra da su braća snimila tragičan odlazak letjelice i posade koja je nehotično napustila orbitu.

U četiri godine objavili su devet snimki:

  • Svibanj 1960. ljudska posada javlja da skreću s kursa Studeni 1960.
  • S-O-S signal letjelice koja napušta orbitu
  • Veljača 1961., snimka ruskog astronauta koji se guši i umire
  • Travanj 1961. kapsula koja je tri puta okružila Zemlju prije ulaska u atmosferu samo nekoliko dana prije povijesnog leta Jurija Gagarina
  • Svibanj 1961. letjelica koja gubi kontrolu i traži pomoć
  • Listopad 1961. ruski astronaut gubi kontrolu nad letjelicom koja nestaje u dubinama svemira
  • Studeni 1962. kapsula koja je zeznula ulazak u atmosferu, odbila se i otplutala u svemir
  • Studeni 1963. ženska astronautkinja koja umire tijekom ulaska u atmosferu
  • Travanj 1964. još jedan astronaut umire pri ulasku kapsule u atmosferu Zemlje

Oko dva mjeseca kasnije, u veljači 1961. "pokupili" su još jednn prijenos. Ovaj puta su to bili posljednji uzdasi čovjeka koji umire. U studenom 1963. godine braća su snimila glas ruske astronautkinje koja je ulazila u atmosferu u letjelici koja je otkazala poslušnost. Prije nego što je izgorila, snimili su je kako urla "vruće mi je".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle