Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nezaustavljivi Hyundai: Njihov auto s nogama ide gdje poželi

None Foto: Hyundai 6

Hyundai je na CES-u otkrio idealno vozilo za spasilačke akcije. S kotačima na dugim nogama podsjeća na AT-AT iz Ratova zvijezda, a može hodati poput životinja ili raznih gmazova te juriti cestom

U slučajevima prirodnih katastrofa ključno je što prije doći do žrtava, međutim štete nakon požara, potresa, poplava ili drugih katastrofa mogu takvu misiju učiniti nemogućom. Zbog toga je Hyundai razvio potpuno novu kategoriju vozila, a svoj koncept prikazali su na CES-u u Las Vegasu. 

Elevate spaja automobil i robota u vozilu koje se može penjati i prelaziti prepreke koje su nezamislive za najmoćnije terence današnjice. Naime, Hyundai je odlučio spojiti svaki kotač na posebnu nogu koja se može istegnuti kako bi terene prelazio poput neke robotske životinje.

Foto: Hyundai

Korejski koncept temelji se na modularnoj platformi koja može zamijeniti kabinu ovisno o kriznoj situaciji ili akciji, poput hitne pomoći. Same robotske noge imaju pet stupnjeva slobode, a elektromotor se nalazi u kotačima što omogućuje kretanje čak i kad jedan ili dva kotača ne drže podlogu. Iz Hyundaija kažu da im takav dizajn omogućuje da oponašaju hod sisavaca i gmazova te da se kreću u svakom smjeru. Tako mogu i potpuno zaključati kotače te hodati preko opasnog terena. Automobil može prekoračiti zid visok metar i pol, ali ni kanal širine metar i pol mu nije teška prepreka.

Foto: Hyundai

No, njegove noge mogu se i skupiti i tada Elevate izgleda kao običan futuristički automobil koji glatko juri autocestom te može iznimno brzo prevesti ozlijeđene iz akcije u kojoj su upravo bili. 

Iz Hyundaija kažu da bi se ovakva platforma mogla koristiti za cijeli niz situacija u budućnosti, a ne samo za hitne spasilačke akcije. 

Foto: Hyundai

- Tehnologija ide i puno dalje. Ljudi s različitim invaliditetima, koji nemaju pristup rampi za invalidska kolica, mogli bi pozvati ovakav auto koji će im doći pred kućni prag kako bi s kolicima jednostavno ušli u vozilo. Mogućnosti su neograničene - rekao je John Suh iz Hyundaija. 

Komentari (8)
  • prijavljujem se za testnu vožnju

    8. 1. 2019,   10:16
  • Neki slabo prate autoindustriju..znaju oni napravit dobar auto..treba samo malo pogledati ocjene u njemackim autoklubovima pa bi vidjeli da je hyundai pri vrhu cak u nekim segmentima šiša i japance a za francuze, talijane njemce srednja klasa da ne pricam.. Santa fe, tucson najace ocjene imaju a nedavno smo uzeli konu i predobro izgleda, potrošnja mala a ostalo cemo vidit s vremenom

    8. 1. 2019,   10:00
  • Dolazi nam Terminator

    8. 1. 2019,   15:03