Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije prošlo u EU, ali u Austriji će ipak uvesti digitalni porez

None Foto: ERIC VIDAL

Ministri financija EU-a nisu uspjeli u prosincu postići dogovor o oporezivanju digitalnih prihoda, a Sebastian Kurz u subotu je najavio da će oni taj korak uvesti na nacionalnoj razini

Austrija je najavila uvođenje poreza tehnološkim kompanijama nakon neuspjelog pokušaja na razini Europske unije da posreduje u dogovoru o oporezivanju tehnoloških divova poput Amazona i Facebooka.

Austrijski šestomjesečni mandat rotirajućeg predsjedavanja EU-om završava u utorak kada dirigentsku palicu preuzima Rumunjska.

Ministri financija EU-a nisu uspjeli u prosincu postići dogovor o oporezivanju digitalnih prihoda unatoč francusko-njemačkom planu da pred sam sastanak osiguraju podršku inicijativi.

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici izjavio je nakon sastanka da se od plana oporezivanja na razini EU-a nije odustalo.

„Dodatno uz europski plan... mi ćemo napraviti korak na nacionalnoj razini - uvest ćemo digitalni porez u Austriji", kazao je u subotu kancelar Sebastian Kurz.

"Cilj je jasan - oporezivati kompanije koje ostvaruju veliku zaradu na Internetu a gotovo i ne plaćaju porez – poput Facebooka i Amazona”, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz bez dodatnih pojašnjenja.

Austrijski ministar financija Hartwig Loeger priprema prijedlog koji će biti dio porezne reforme u sljedećoj godini, stoji u priopćenju.

Pojedinosti digitalnog poreza bit će objavljenje na sjednici vlade 10. i 11. siječnja.

Austrija je već najavila da će uvesti digitalni porez ako EU to ne učini, no u priopćenju austrijskog kancelara ne spominje se neuspjeh plana na europskoj razini.

„Ostvaren je veliki napredak na europskoj razini (tijekom austrijskog predsjedanja). Postignut je načelni dogovor da bi se na razini EU-a trebao uvesti digitalni porez”, rekao je Kurz.

Komentari (8)
  • Sjecam se ko da je jucer bilo kad je Vesna Pusić primila Kurza...

    31. 12. 2018,   14:15
  • Taj je gori od naših poreznika.

    31. 12. 2018,   13:10
  • Vučić i Dodik su razumeli Kurca

    31. 12. 2018,   14:41