Obavijesti

Tech

Komentari 21

Nije SF: Megagrad 33 puta veći od NY-a imat će i lažni Mjesec!

Nije SF: Megagrad 33 puta veći od NY-a imat će i lažni Mjesec!
25

Početna faza gradnje Neoma, futurističkog grada u Saudijskoj Arabiji je navodno gotova. Neom će imati lažni Mjesec i umjetnu kišu, a u gradu budućnosti sve fizičke poslove trebali bi obavljati roboti...

VIDEO

Saudijska Arabija gradi futuristički mega grad koji je 33 puta veći od New Yorka, a tamošnje vlasti projekt Neom opisuju kao jedan od najambicioznijih dosad. Najnovija informacije je ta da su prije koji tjedan potpisani prvi ugovori za gradnju kuća radnicima koji će graditi grad, unatoč tome što su investitori navodno skeptični.

Tamimi Group i Saudi Arabian Trading & Construction tvrtke su koje su na natječaju osvojile ugovore za financiranje, izgradnju i upravljanje stambenom području kapaciteta 30.000 ljudi. Ta će lokacija biti dio tzv. 'Građevinskog sela' koje Neom kasnije želi proširiti kako bi primio 100.000 stanovnika. Iz Neoma nisu rekli koliko vrijede ugovori, piše Bloomberg.

Nakon što je saudijski princ Mohammed bin Salman prošle godine za Bloomberg izjavio kako će Neom biti gotov 2025. godine te da je početna faza radova gotova, odlučili smo skupiti sve poznate informacije o tom megagradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Početna faza radova ticala su se radova u uvali Neoma gdje bi se trebao nalaziti rezidencijalni dio grada, ugodne klime i bijelih plaža.

U siječnju 2019. Saudijska Arabija osnovala je tvrtku Neom koja bi trebala preuzeti većinu gradnje grada, a već je izrađena i zračna luka te registrirana kao internacionalna. Prvo slijetanje na njihov aerodrom dogodio se u lipnju ove godine.

Megagrad će imati 16 distrikta, s bit će smješten na obalama Crvenog mora, unutar saudijske sjeverozapadne provincije Tabuk. Grad će se u potpunosti napajati obnovljivim izvorima energije, a to neće biti veliki problem pošto je ova lokacija pogodna za generiranje energije putem vjetra i sunca.

U njegovu će se izgradnju uložiti 500 milijardi dolara pod pokroviteljstvom princa Mohameda bin Salmana, u sklopu paketa reformi da se u zemlju vrati "umjereni islam". Megagrad je jedan od ključnih dijelova projekta Vision 2030 koji planira revolucionirati saudijsko društvo i smanjiti njihovu ovisnost o nafti. 

Očekuje se i da će stranci investirati milijune u ovaj futuristički grad kako bi Neom postao tehnološki centar svijeta. Škole u gradu ni trebale biti najnaprednije na svijetu, a učitelji bi trebali biti hologrami.

Grad, koji će se prema planovima proširiti na Egipat i Jordan, obuhvatit će 26.500 četvornih kilometara. Saudijci također namjeravaju izgraditi "veličanstveni novi most" između Egipta i Saudijske Arabije koji će "povezivati Aziju s Afrikom". 

Saudijska Arabija uložit će 500 milijardi dolara u projekt Neom, što je složenica od grčke riječi 'neos' (novo) i arapske riječi 'mustaqabal', što znači budućnost.

Saudijci tvrde da će u Neomu sadašnji automobili služiti samo kao zabava, a da će za prijevozna sredstva koristiti leteće taksije.

- Do 2023. godine imat ćemo leteća vozila, to je sigurno. Ne želim nikakve puteve i pločnike. Vožnja je zabava, a ne običan transport - poručio je princ bin Salman u studenom 2018.

Ideja je stvoriti umjetne oblake koji će proizvoditi više padalina nego što je inače u pustinji oko Neoma moguće. Obala će se također izmijeniti pa će umjesto normalnog pijeska biti svjetleći. Planira se napraviti i jurski par koji bi trebao imati robote umjesto dinosaura. Ipak, najbizarnija ideja se tiče izgradnje umjetnog Mjeseca koji bi trebao osvjetljavati grad.

Mračna strana Neoma

U planu izgradnje ovog grada, koji je dokument od 2300 stranica, nalaze se i o nasilnom preseljenju lokalnih plemena, izgradnji klinika za izmjenu ljudskog genoma kao i o sustavima za 24-satni nadzor građana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...