Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nijemci se okreću baterijama, Daimler i Ford prekidaju vezu

None Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Ford i Daimler zatvorit će zajedničku tvrtku i američka kompanija će sama razvijati sklopove gorivih ćelija, a Daimler će se preusmjeriti na proizvodnju električnih automobila

Američki automobilski div Ford i njemački Daimler odlučili su zatvoriti zajedničku kompaniju za razvoj gorivih ćelija za automobile i odvojeno razvijati tu tehnologiju.

Automotive Fuel Cell Cooperation Corp sa sjedištem u Burnabyju u Britanskoj Kolumbiji bit će zatvoren ovog ljeta, odgovorili su u srijedu iz Forda na Reutersov upit.

Ford će "samostalno razvijati sklopove gorivih ćelija i financirati opskrbnu bazu i zatvoriti Automotive Fuel Cell Coopoeration Corp najkasnije u ljeto 2018. godine", objavili su iz tog proizvođača sa sjedištem u Dearbornu u saveznoj američkoj državi Michigan.

"Dvije kompanije nastavit će istraživati mogućnosti suradnje na modulima za razvoj sklopova gorivih ćelija", navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche naznačio je ove godine da će se preusmjeriti na proizvodnju električnih automobila s baterijama.

Prema podacima na internetskoj stranici Automotive Fuel Cell Cooperation Corp zapošljavao je oko 200 radnika.

Unatoč višegodišnjim istraživanjima i ulaganjima velikih automobilskih kompanija i inovativnih tvrtki automobili koji kao pogon koriste gorive ćelije i dalje čine tek sićušnu nišu u globalnom tržištu.

Honda Motor Co i General Motors Co surađuju na razvoju gorivih ćelija a Toyota planira njihovu masovnu proizvodnju. Ballard Power Systems Inc je ovog tjedna produljio ugovor s Audijem o suradnji na razvoju te tehnologije.

Komentari (3)
  • Hehe, kad čitam te mudrolije, sjetim se Nikole Tesle i njegovog tornja iz 1902god. i shvatim koliko dugo mi idemo u krivom smjeru samo zbog profita...

    14. 6. 2018,   21:25
  • počel bum sijat uljanu repicu i nabavil bum stroj za delat bio dizel, negdje sam čak i gledao taj uređaj, stroj... i ne čini se niti preskup

    18. 6. 2018,   19:59
  • Gorive ćelije..i ovako se znaju samozapalit sad će bit toga još više.

    14. 6. 2018,   15:56