Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ništa od Hrvatske, Tesla će u Njemačkoj izgraditi tvornicu

None Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Njemačka se našla u fokusu zbog sve veće sklonosti europskih kupaca električnim automobilima, napominje BBC. Uz Njemačku, sljedećih godina najveće tvornice gradit će se u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj

Tesla je za lokaciju prve tvornice u Europi odabrao Njemačku, objavio je u srijedu izvršni direktor američkog proizvođača električnih automobila Elon Musk.

- Svi znaju da su Nijemci bez ikakve dvojbe majstori u inženjerstvu. To je jedan od razloga zašto smo za lokaciju naše Gigafactory Europe izabrali Njemačku - rekao je Musk na ceremoniji dodjele nagrada za automobile u Njemačkoj.

The interior of the Tesla Model 3 sedan is seen in this undated handout image as the car company handed over its first 30 Model 3 vehicles to employee buyers at the company’s Fremont facility MUSKOVO OBEĆANJE Teslini auti do kraja godine bi mogli biti potpuno autonomni?

- Berlin rocks - kazao je Musk, dodajući da će u Berlinu osnovati inženjerski i dizajnerski centar, "jer je umjetnost u Berlinu među najboljima u svijetu".

Prema pisanju AutoExpressa, dodatni je motiv za odabir Njemačke izlazak Britanije iz Europske unije.

- Zbog (neizvjesnosti) koju stvara brexit bilo je previše rizično za lokaciju odabrati Veliku Britaniju - kazao je Musk za AutoExpress.

Tesla introduces one of the first Model 3 cars off the Fremont factory's production line during an event at the company's facilities in Fremont, | Autor: STAFF Foto: STAFF

Njemačka se našla u fokusu zbog sve veće sklonosti europskih kupaca električnim automobilima, napominje BBC.

U sljedećim godinama najveće će se tvornice električnih automobila graditi u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, pokazuju analize u sektoru.

BBC napominje i da bi do 2023. godine prema najavama u Europi trebalo biti izgrađeno ili bi trebalo početi s radom 16 velikih tvornica za sastavljanje litij-ionskih baterija.

Teslas Model Y VEĆ POČETKOM 2020 'Tesla bi bio ponosan': Musk je najavio širenje i na Hrvatsku

Tesla će u pogonu u blizini berlinske zračne luke proizvoditi baterije, osovine i vozila, počevši s nešto jeftinijim terencem Model Y. Ranije su najavili da namjeravaju početi s proizvodnjom u Europi 2021. godine.

Tvrtka već gradi Gigafactory u Šangaju u kojem će proizvoditi Model 3 i Model Y.

Ulagači su još uvijek suzdržani prema američkom proizvođaču električnih automobila budući da iz godine u godinu posluje s gubitkom. Dobra je vijest stigla u posljednja dva tromjesečja 2018. kada su zabilježili pozitivan poslovni rezultat, navodi BBC.

Komentari (20)
  • Stvarno? Neugodno sam iznenaden, uz nase pozitivne propise oni idu u Njemacku, al cekamo mi njih tamo

    13. 11. 2019,   13:30
  • To dođe ko druga Hrvatska haha

    13. 11. 2019,   13:21
  • Normalno da će otići u Njemačku gdje se poštuju zakoni. Čak i naši mali i veliki šerifi poštuju njihove zakone.

    13. 11. 2019,   13:54