Obavijesti

Tech

Komentari 25

Nisu više tako traženi: Apple reže proizvodnju novih telefona

Nisu više tako traženi: Apple reže proizvodnju novih telefona
1

Appleov šef Tim Cook zaradio je lani 283 puta više od srednje plaće u kompaniji, a nakon novih vijesti o padu prodaje, kompanija je odlučila srezati proizvodnju novih modela telefona

VIDEO

Apple, koji je prošloga tjedna smanjio procjene prodaje, smanjio je i planiranu proizvodnju svoja tri nova modela iPhonea za oko 10 posto u razdoblju od siječnja do ožujka, izvijestio je u srijedu Nikkei Asian Review.

To smanjenje ukazuje na slabiju potražnju za iPhone uređajima u Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, čiji se gospodarski rast usporava, među ostalim, zbog trgovinskog rata sa SAD-om.

No, mnogi analitičari i potrošači kažu i da su cijene novih modela iPhonea previsoke, piše Reuters.

Apple je krajem prošlog mjeseca zatražio svoje dobavljače da proizvedu manje XS, XS Max i XR modela nego što se prije planiralo, doznao je Nikkei od izvora upućenih u situaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je Apple zatražio prije nego što je nedavno javnost izvijestio o smanjenjim prognozama, što je posljedica, kako je poručio, slabije potražnje u Kini. Appleovo smanjenje procjena prodaje izazvalo je oštar pad cijene njegove dionice, ali i cijelog tehnološkog sektora. 

Cook zaradi 283 puta više od prosječnog radnika

Apple introduces new iPhone

Ovih je dana i južnokorejski Samsung upozorio da će mu dobit u četvrtom lanjskom kvartalu pasti gotovo 30, a prihodi 11 posto zbog slabije potražnje za pametnim telefonima i čipovima, posebice u Kini.   

Tvrtka za istraživanje tržišta Canalys procjenjuje da su isporuke u Kinu prošle godine pale za 12 posto, a očekuje se da će isporuke pametnih telefona u 2019. godini pasti za još tri posto, na manje od 400 milijuna po prvi put od 2014. godine.

Nikkei piše kako će ukupni planirani obujam proizvodnje starih i novih iPhonea vjerojatno biti smanjen na 40 do 42 milijuna uređaja u razdoblju od siječnja do ožujka, s prethodne projekcije od 47 do 48 milijuna.

Kako se kineska potražnja smanjila, Apple se kani više usmjeriti na Indiju, koja je nedavno nadmašila SAD i postala drugo najveće tržište pametnih telefona u svijetu.

Izvršni direktor Tim Cook kazao je u intervjuu za CNBC televiziju u utorak kako je Indija glavni fokus Applea.

Inače, Cook je u prošloj godini zaradio čak 15 milijuna dolara. To uključuje osnovnu plaću od 3 milijuna i 12 milijuna bonusa za ostvarene ciljeve te 294.082 za korištenje njegova privatnog aviona. Prema toj računici, šef Applea zarađuje 283 puta više od srednje plaće u Appleu koja iznosi 55.426 dolara, prenosi Business Insider.

Donedavno je Apple bio najveća američka kompanija s tržišnom vrijednošću većom od 1.000 milijardi dolara, no posljednjih mjeseci cijena dionice tog tehnološkog diva pala je gotovo 30 posto, pa je sada na čelu te liste Amazon.com.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance