Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nisu zaštitili korisnike: Fejs će morati platiti 5 milijardi dolara

None Foto: LEAH MILLIS

Istraga o Facebooku pokrenuta je prošle godine nakon što je otkriveno da je Cambridge Analytica imala pristup do osobnih podataka 87 milijuna korisnika

Američki regulatori kaznit će Facebook s pet milijarda dolara pošto je istraga pokazala da ta društvena mreža nije zaštitila privatnost milijuna svojih korisnika, objavio je u petak Wall Street Journal.

Članovi povjerenstva Federalne trgovinske komisije (FTC) glasovali su s 3 prema 2 u korist te mjere koja bi bila uključena u sudsku nagodbu s Facebookom, navodi list, pozivajući se na izvore upoznate s tim slučajem. U izvješću Wall Street Journala ne navodi se koliko će dugo trebati da se sporazum finalizira i provede.

Istraga o Facebooku pokrenuta je prošle godine nakon što je otkriveno da je Cambridge Analytica, britanska savjetnička tvrtka koja je radila za kampanju Donalda Trumpa na izborima 2016., imala pristup do osobnih podataka 87 milijuna korisnika društvene mreže.

FTC i Facebook odbili su komentirati izvješće, ali društvena mreža je u redovitom kvartalnom financijskom izvješću objavila da zbog afere očekuje gubitak od pet milijarda dolara.

Sada bi tu nagodbu trebalo odobriti američko Ministarstvo pravosuđa, ali ono obično ne mijenja odluke FTC-a, prenosi WSJ.

Komentari (18)
  • Ovo je tek početak. U Americi se priprema niz zakona koji će napokon ograničiti moć ovakvih multimilijarderskih kompanija. Počevši od toga da im se onemogući cenzura koju trenutno provode. Njihova arogancija je otišla do te mjere da su doslovno u svojim pravilima i uvjetima korištenja naznačili kako je dopušteno poticati nasilje protiv osoba koje se njima ne sviđaju

    13. 7. 2019,   08:47
  • Kome?

    15. 7. 2019,   08:53
  • Evo mene su zblokali i za ponovnu aktivaciju me traže telefon. NE DAM VAM BROJ TELEFONA!!!!!

    15. 7. 2019,   12:37