Obavijesti

Tech

Komentari 220

Niti jedna zimska guma nije izvrsna, dvije su pale na testu

Niti jedna zimska guma nije  izvrsna, dvije su pale na testu
8

Njemački ADAC je u suradnji s europskim autoklubovima, između ostalih i našim HAK-om proveo još jedan tradicionalni test zimskih guma. Ovaj put su testirali gume za gradske aute i kombi vozila

VIDEO

Od danas je na zimskim dionicama u Hrvatskoj, što podrazumijeva sve važnije ceste u unutrašnjosti Hrvatske obavezna zimska oprema. Oni koji je nemaju plaćat će kaznu koja je od ove godine povećana na 1000 kuna.

Ako ste se za kupnju zimskih guma odlučili u zadnji tren ovo bi mogao biti koristan savjet. Naime, na velikom ADAC-ovom testu zimskih guma ove su godine ispitali gume za gradske automobile i za starije modele kompaktnih automobila.

Radi se o kategorijama automobila koje su najbrojnije na našim cestama pa je dimenzija 185/65 R15 među najprodavanijim gumama u Hrvatskoj. 


Testirali su 16 guma i ni jedna nije zavrijedila najvišu ocjenu – izvrstan. Samo tri su gume vrlo preporučljive, njih čak deset je preporučljivo, jedna se djelomično preporučuje, a dvije se ne preporučuju.

Od danas je obavezna upotreba zimske opreme: Povećali kazne
Od danas je obavezna upotreba zimske opreme: Povećali kazne

Pobjednik testa su gume Dunlop Winter Response 2, na drugim mjestu je iznenađujuće Kleber Krisalp HP3, a treći je Pirelli Cinturato Winter. Najlošije ocjene i "pad na testu" zaslužile su dvije gume.

Poznati i popularni Toyo Snowprox S943  pokazao se iznimno lošim na snijegu, a guma nepoznatog proizvođača Davanti Wintoura iznimno je loša na mokroj cesti.

Među testiranim gumama posebno se ističe i Sava Eskimo S3+ koja je dobila najlošiju ocjenu od svih guma na suhom i jedva prošla test uz ocjenu 'djelomično se preporučuje'. 

U većoj dimenziji (205/65 R16C T) namijenjenoj kombi i lakim gospodarskim vozilima rezultati su vrlo razočaravajući. Niti jedna guma nije ocijenjena izvrsnom ili vrlo preporučljivom ocjenom, tako da su najbolje četiri gume na testu Continental VanContactWinter, Pirelli Carrier Winter, Michelin Agilis Alpin i Vredestein Comtrac 2 Winter ocijenjeni samo 'solidnom trojkom'.

Čak četiri gume su 'pale' na ovom testu. To su Sava Trenta M+S, BFGoodrich Activan Winter, Goodride SW612 i Maxxis Vansmart Snow WL2. Ovakvi loši rezultati posebno su zabrinjavajući jer kombi vozila rade najviše kilometara, a gume za njih su najlošije.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno