Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tajna misija: Nitko ne zna što ova letjelica radi već 719 dana

None Foto: army.mil 2

O samoj misiji dostupno je malo detalja. Ciljevi letjelice su testiranje tehnologija za svemirske letjelice budućnosti te obavljanje raznih eksperimenata koji se mogu vratiti na Zemlju

Svemirska vojna letjelica X-37B srušila je u ponedjeljak rekord za najdulji svemirski let, ali još se ne zna kad će se vratiti na Zemlju i što uopće radi u orbiti. 

Bespilotna letjelica će tijekom utorka preskočiti 719 dana u orbiti, a izdrži li još 11 dana to će biti i pune dvije godine tajanstvenog kruženja oko Zemlje, piše Space.com.

Prethodni rekord držala je ista letjelica koja je na svojoj misiji provela 717 dana i 20 sati u svemiru. 

X-37 Orbital Test Vehicle | Autor: army.mil Foto: army.mil

O samoj misiji dostupno je malo detalja. Lansirali su je 7. rujna 2017. na raketi SpaceX-a, a kao i kod prethodnih misija američko ratno zrakoplovstvo govori samo u općenitim terminima. Tako se navodi da ima dvostruki primarni cilj, a to je testiranje i demonstracija tehnologija za svemirske letjelice budućnosti koje će se moći više puta koristiti te obavljanje raznih eksperimenata koji se mogu vratiti na Zemlju i potom analizirati. Naravno, nije poznato kakvi su to eksperimenti. 

Komentari (27)
  • Trumpovi "Space Marines". A što mislite da je to pobogu.... SAD je u pitanju. Što bi moglo biti hm hm hm.... Što to podmornice i avioni često nose.... hm hm hm.... možda.... nuklearne bojne glave? Ma neeee SAD je miroljubiva zemlja.....

    27. 8. 2019,   13:40
  • Kako glup naslovi:Nitko ne zna..... Pa onaj tko ju je poslao jako dobro zna!

    27. 8. 2019,   13:35
  • Možda obara nepoznate leteće objekte, koji se pokušavaju približiti nama zemljanima?

    27. 8. 2019,   16:20