Obavijesti

Tech

Komentari 23

Nitko ne zna zašto, ali ovo selo godišnje raste za 2 centimetra!

Nitko ne zna zašto, ali ovo selo godišnje raste za 2 centimetra!
3

Proučavanjem satelitskih snimki nastalih u posljednje dvije godine, znanstvenici su uočili kako se malo selo u Velikoj Britaniji svake godine podiže za dva centimetra. i nitko ne razumije zašto

VIDEO

Znanstvenici u Velikoj Britaniji primijetili su neobičan fenomen - selo Willand u Devonu podiže se 2 cm godišnje, ali nitko nema pojma zašto. Neobjašnjivo podizanje tla zamijetili su stručnjaci iz Geomatic Ventures Limited, tvrtke nastale izdvajanjem sa Sveučilišta u Nottinghamu.

Prikupljali su satelitske snimke tog područja u razdoblju od 2015. do 2017. godine želeći napraviti prvu mapu na kojoj će se vidjeti pomicanja terena u Britaniji. Područje na kojem je zabilježeno podizanje je eliptičnog oblika oko 2 km u promjeru, a promjene su zabilježene na nekoliko satelitskih snimki. 

Nemaju pojma što se događa

- Ovakvu vrstu podizanja obično viđamo u područjima na kojima se nalaze napušteni rudnici, a kad se isključe pumpe, voda se postepeno povuče u zemlju - napomenuo je dr. Andy Sowter, šef tehničke službe u Geomatic Ventures za Telegraph.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, poslali smo upit Britanskom geološkom društvu i oni su nam rekli da se tamo nigdje nije kopalo. Willand je usred ničega, nije bilo rudnika, pa nemamo pojma što se tamo točno događa - rekao je. 

Za ljude koji tamo žive to nije ništa zabrinjavajuće i zasad nema opasnosti od strukturalne štete na građevinama jer se cijeli teren podjednako podiže, no ono što zabrinjava jest brza željeznička pruga i autocesta M5 koje prolaze tim područjem. 

Činjenica da se polja i urbana područja simultano podižu sugerira da odgovor na ovaj fenomen leži duboko ispod površine zemlje pa postoji određena zabrinutost da je dizanje ustvari rezultat velikog istjecanja ili golemog curenja ispod zemlje. 

- Mislim da bi se nadležni svakako trebali spustiti dolje i provjeriti o čemu se točno radi - dodao je dr. Sowter. 

Ako je riječ o tome da se pod zemljom nakuplja tekućina ili nekakvo istjecanje otpadne vode, to bi moglo predstavljati prijetnju za okoliš. Ako se ovdje ne radi o nekakvoj prirodnoj pojavi, onda je riječ o simptomu nečega što se događa ispod zemlje i treba saznati što se točno zbiva.

368327168

Nove mape napravljene su zahvaljujući tehnologiji satelitske interferometrije, kojom stavljanjem slojeva prikaza jednog područja snimljenih tijekom nekog vremena omogućava uočavanje sitnih promjena terena.

Asistent dr. Stephen Grebby sa Sveučilišta u Nottinghamu kaže pak da im nove snimke omogućavaju bolje razumijevanje promjena  izazvanim prirodnim i antropogenim procesima na cijelom području Velike Britanije. 

- Dobivamo detaljne informacije na temelju kojih proučavamo pojedine mehanizme ovih procesa, a tehnologija nam omogućava da identificiramo i reagiramo na potencijalne opasnosti za infrastrukturu, društvo i okoliš u cjelini - rekao je za The Telegraph.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle