Obavijesti

Tech

Komentari 7

Njemačku podmornicu iz Prvog svjetskog rata našli kod Belgije

Njemačku podmornicu iz Prvog svjetskog rata našli kod Belgije
2

Nikada nijedan vojni brod takve veličine - dug 27 metara,  nije pronađen tako dobro očuvan, rekao je Tomas Termote, stručnjak za olupine podmornica.

VIDEO

Olupina njemačke podmornice iz Prvog svjetskog rata pronađena je u Sjevernom moru u vodama Belgije i rijetko je dobro očuvana te se naslućuje da bi u njoj mogla biti zarobljena tijela cjelokupne posade, 23 ljudi. 

Otkriće je objavio u Belgiji stručnjak Tomas Termote koji je rekao da je taj brod bio dosad nepoznat belgijskim medijima.

Međutim, to je već jedanaesti put da je brod njemačke ratne mornarice iz razdoblja 1914-1918. pronađen u vodama Belgije, koja je bila područje intenzivnih borbi Njemačke u ratu protiv saveznika.

Nikada nijedan vojni brod takve veličine - dug 27 metara,  nije pronađen tako dobro očuvan, rekao je Termote, stručnjak za olupine podmornica.

Broj je pronađen blizu Ostendea na sjeveru Belgije, no točno mjesto krije se od evenutalnih znatiželjnika.

The well-preserved wreck of a World War One German submarine, possibly still containing the bodies of 23 crew members, found off the Belgian coast, is seen on this handout picture provided by KB Vlaanderen

Sve podmornice tipa UB-II imale su 23 člana posade, što znači zapovjednika i 22 mornara, ističe Jan Mees, direktor Flamanskog pomorskog instituta (VLIZ)

Njemačka ima popis svih svojih nestalih podmornica pa će trebati novi zaron da se identificira broj na novopronađenoj olupini. Tada će biti moguće identificirati posadu i kontaktirati obitelji, rekao je direktor Mees koji drži malo vjerojatnim da će se izvlačiti tijela.

U ovakvim slučajevima običaj je da se olupina smatra posljednjim počivalištem mornara.

Njemačke podmornice imale su zadaću u Prvom svjetskom ratu remetiti britanske trgovačke rute u La Mancheu i na Sjevernom moru što je bio dio njemačke taktike. U belgijskim lukama 93 njemačke podmornice potopile su više od 2500 brodova, ali su i same bile potopljene te je Njemačka izgubila 1.200 ljudi u 70 svojih podmornica u četiri godine.

Njemačko veleposlanstvo obaviješteno je o otkriću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način