Obavijesti

Tech

Komentari 14

Nova aplikacija: Pitajte mobitel gdje je vlak i kad će vam stići!

Nova aplikacija: Pitajte mobitel gdje je vlak i kad će vam stići!
3

Osim voznog reda te cijene karte, u aplikaciji HŽPP planer mogu se pogledati slike vagona, vidjeti je li niskopodni, pa može ući i invalid s kolicima. Zasad radi samo na android uređajima, ne i na kompjutorima

VIDEO

Gdje je taj vlak? OK, opet kasni. Evo i kiše... Zašto danas kasni? Takva pitanja više ne muče Karlovčanina Josipa Šalkovića (23) jer je iz vlastite muke ili vlastite potrebe izradio aplikaciju kojom prati kretanja vlaka i može znati kasni li. Zapravo, aplikacija je bila toliko dobra da je dobio ponudu HŽ Putničkog prijevoza da postane službenom aplikacijom za naše željeznice.

- Slušao sam na kolegiju iz programiranja o tome kako aplikacije mogu olakšati život ljudi. Oduševio sam se, pa sam olakšao život sebi i napravio aplikaciju kojom ću znati gdje je moj vlak kad idem iz Karlovca na studij u Zagreb, kasni li ili uopće ne stiže - kaže Josip, koji studira na Fakultetu elektronike i računarstva.

Prvu verziju aplikacije stavio je na Google Store još 2016., a sad ju je skinulo već 45.000 korisnika. Aktivno je koristi 25.000. Zahvaljujući suradnji s HŽ-om, proširio je sadržaj i mogućnosti aplikacije, preko koje se na vrlo jednostavan način može provjeriti vozni red vlakova, kasne li, postoje li radovi na pruzi, cijena karte, koliko je ona s popustima za studente, umirovljenike...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Može se provjeriti i vrsta vlaka kojim se putuje, je li nov ili star, čak pogledati galeriju sa slikama tog vlaka i vidjeti je li vlak niskopodni i može li invalid s kolicima ući, kao i roditelj s dječjim kolicima. Lako je provjeriti može li se u vlak unijeti bicikl - kaže Josip.

'Svim studentima želimo dati besplatan prijevoz vlakovima'
'Svim studentima želimo dati besplatan prijevoz vlakovima'

Aplikacija nudi i informacije koliko je vagona u vlaku, na koji peron i kolosijek stiže. Korisniku se pojavljuju informacije o tome gdje je točno vlak - primjerice 500 metara od postaje u Gajnicama te u realnom vremenu vidi kako se on približava. Za sada se preko aplikacije još ne mogu kupiti vozne karte, ali se nada da će se uskoro i to moći.

Inače, vozni red možete pretraživati i bez pristupa internetu nakon što aplikaciju skinete na mobitel. Nije dostupna za kompjutore.  A koliko su zadovoljni korisnici? Prve recenzije ocijenile su je s 4,8. Sad su pale na 4, što je očekivano nakon promjene dizajna i sučelja. 

- Programer se svakodnevno trudi poboljšavati aplikaciju i svaki put je bolja.Tako da svaka čast na trudu i uskoro će to biti super aplikacija - samo je jedna od recenzija Josipove aplikacije na Google Storeu.

Dosta vam je gužve? E, uskoro ćete moći pozvati - leteći taksi
Dosta vam je gužve? E, uskoro ćete moći pozvati - leteći taksi

Ima i kritika, a koliko smo vidjeli, Josip odgovara na svaku i problem rješava odmah.

Zato je zaredalo i mnogo pohvala jer bi odgovorio na komentar i dao povratnu informaciju. Josip, koji je emotivno i privatno vezan za željeznicu, kaže kako mu je ovaj posao otvorio mnoga vrata, pa je 2017. godine dobio studentski posao u struci te u kozmetičkoj tvrtki radi također na razvijanju aplikacija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle