Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova aplikacija: Pitajte mobitel gdje je vlak i kad će vam stići!

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL 3

Osim voznog reda te cijene karte, u aplikaciji HŽPP planer mogu se pogledati slike vagona, vidjeti je li niskopodni, pa može ući i invalid s kolicima. Zasad radi samo na android uređajima, ne i na kompjutorima

Gdje je taj vlak? OK, opet kasni. Evo i kiše... Zašto danas kasni? Takva pitanja više ne muče Karlovčanina Josipa Šalkovića (23) jer je iz vlastite muke ili vlastite potrebe izradio aplikaciju kojom prati kretanja vlaka i može znati kasni li. Zapravo, aplikacija je bila toliko dobra da je dobio ponudu HŽ Putničkog prijevoza da postane službenom aplikacijom za naše željeznice.

- Slušao sam na kolegiju iz programiranja o tome kako aplikacije mogu olakšati život ljudi. Oduševio sam se, pa sam olakšao život sebi i napravio aplikaciju kojom ću znati gdje je moj vlak kad idem iz Karlovca na studij u Zagreb, kasni li ili uopće ne stiže - kaže Josip, koji studira na Fakultetu elektronike i računarstva.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Prvu verziju aplikacije stavio je na Google Store još 2016., a sad ju je skinulo već 45.000 korisnika. Aktivno je koristi 25.000. Zahvaljujući suradnji s HŽ-om, proširio je sadržaj i mogućnosti aplikacije, preko koje se na vrlo jednostavan način može provjeriti vozni red vlakova, kasne li, postoje li radovi na pruzi, cijena karte, koliko je ona s popustima za studente, umirovljenike...

- Može se provjeriti i vrsta vlaka kojim se putuje, je li nov ili star, čak pogledati galeriju sa slikama tog vlaka i vidjeti je li vlak niskopodni i može li invalid s kolicima ući, kao i roditelj s dječjim kolicima. Lako je provjeriti može li se u vlak unijeti bicikl - kaže Josip.

dijagnostika STUDENTSKI VLAK 'Svim studentima želimo dati besplatan prijevoz vlakovima'

Aplikacija nudi i informacije koliko je vagona u vlaku, na koji peron i kolosijek stiže. Korisniku se pojavljuju informacije o tome gdje je točno vlak - primjerice 500 metara od postaje u Gajnicama te u realnom vremenu vidi kako se on približava. Za sada se preko aplikacije još ne mogu kupiti vozne karte, ali se nada da će se uskoro i to moći.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Inače, vozni red možete pretraživati i bez pristupa internetu nakon što aplikaciju skinete na mobitel. Nije dostupna za kompjutore.  A koliko su zadovoljni korisnici? Prve recenzije ocijenile su je s 4,8. Sad su pale na 4, što je očekivano nakon promjene dizajna i sučelja. 

- Programer se svakodnevno trudi poboljšavati aplikaciju i svaki put je bolja.Tako da svaka čast na trudu i uskoro će to biti super aplikacija - samo je jedna od recenzija Josipove aplikacije na Google Storeu.

ZA VOŽNJU OD 40 KM - 600 KUNA Dosta vam je gužve? E, uskoro ćete moći pozvati - leteći taksi

Ima i kritika, a koliko smo vidjeli, Josip odgovara na svaku i problem rješava odmah.

Zato je zaredalo i mnogo pohvala jer bi odgovorio na komentar i dao povratnu informaciju. Josip, koji je emotivno i privatno vezan za željeznicu, kaže kako mu je ovaj posao otvorio mnoga vrata, pa je 2017. godine dobio studentski posao u struci te u kozmetičkoj tvrtki radi također na razvijanju aplikacija. 

Komentari (14)
  • vozni red vlakova osijak - zagreb znam napamet,kašnjenje je standardno...kvaliteta je niska,modernih vlakova nema itd...aplikacija je vjerojatno ok ali fale vlakovi,u stvari da nema studenata koji idu na faks ili se vraćaju doma broj vlakova bi se još smanjio...slavonija je pusta..nema tko putovati..ako i putuje vlakom onda uzima kartu u jednom smjeru..bez povratka

    23. 1. 2019,   19:10
  • Svaka čast. Ali treba reći da mladi u Hrvatskoj već odavno su radili slične aplikacije za opće dobro (javni prijevoz i sl). No većinu apps su upravo i zabranjivala ta poduzeća (uskraćivanjem podataka i dr). Kako to da je HŽ sad prihvatio ovu aplikaciju i pružio uvid u svoje podatke?

    23. 1. 2019,   19:55
  • Koristim ju više od godinu dana. Dobra

    23. 1. 2019,   19:47