Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova električna vozila morat će biti bučnija zbog sigurnosti

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Takav potez proizlazi iz zabrinutosti da su automobili i kombiji s niskom razinom emisija ispušnih plinova previše tihi, čime se u opasnost dovode pješaci jer ne mogu čuti kada im se takva vozila približavaju

Nova električna vozila morat će imati ugrađene uređaje za stvaranje buke radi veće sigurnosti u prometu, u skladu s propisom Europske unije koji je stupio na snagu 1. srpnja. 

Takav potez proizlazi iz zabrinutosti da su automobili i kombiji s niskom razinom emisija ispušnih plinova previše tihi, čime se u opasnost dovode pješaci jer ne mogu čuti kada im se takva vozila približavaju, piše britanski BBC.

Svi novi tipovi električnih vozila na četiri kotača moraju biti opremljeni tim uređajem, koji će zvučati poput klasičnog motora.

Sustav zvučnog upozorenja Avas mora se oglasiti kada vozite unatrag ili se krećete brzinom manjom od 19 kilometara na sat.

U Europskoj uniji pojašnjavaju da su automobili najvjerojatnije u blizini pješaka kada se kreću u kolonama vozila ili kada se sporo kreću. No, vozači će imati mogućnost isključiti uređaj kada to smatraju potrebnim, napominju.

Od 2021. sva će nova električna vozila morati imati ugrađen sustav Avas, ne samo novi modeli.

(tob)

POGLEDAJTE Lvl8. PROGNOZU O PROMJENAMA KOJE ČEKAJU POZNATU VIDEOIGRU:

Komentari (10)
  • Jednostavno senzori koji će reagirati na pokrete i toplinu i automatski paliti nekakva ozvučenja i upozorenja za pješačke..

    2. 7. 2019,   08:07
  • Glupost. Pa jedan od glavnih razloga zašto bih kupio električni automobil je zato što je tiši od benzinca ili dizelaša. Ovo je debilizam.

    2. 7. 2019,   14:47
  • ubaciti u opremu severinin cd i razlgas od minimalno 1kW snage te ukloniti mogučnost smanjivanja glasnoče. svi će se micati hehe

    4. 7. 2019,   00:31