Obavijesti

Tech

Komentari 23

Nova NASA-ina nada: Sonda će u svemiru loviti 'male zelene'

Nova NASA-ina nada: Sonda će u svemiru loviti 'male zelene'
1

Letjelica bi u svemiru trebala provesti barem dvije godine, a nakon lansiranja postavili su je u eliptičnu orbitu oko Zemlje. Trebat će joj 13,7 dana da napravi krug oko našeg planeta...

VIDEO

NASA je noćas na raketi SpaceX-a u svemir poslala TESS, lovca na planete nove generacije koji će tragati za neotkrivenim svjetovima i otkriti nove mete na kojima bi buduće studije trebale tragati za znakovima života. Nakon što je prije dva dana odgođeno lansiranje, TESS su nešto iza ponoći lansirali Falcon 9 raketom koja je samo osam minuta nakon lansiranja sletjela na platformu u Atlantiku.

- TESS je projektiran tako da snima gotovo cijelo noćno nebo, koristeći četiri širokokutne kamere - rekla je Natalia Guerrero, znanstvenica i istraživačica s MIT-a. Golemi prostor neba znanstvenici su podijelili na 26 sektora koje će TESS proučavati.

U prvoj godini istraživanja fokusirat će se na 13 sektora na južnom nebu, a potom na 13 sektora na sjevernom nebu. Cijelo to vrijeme gledat će znakove tranzita planeta ispred svoje zvijezde, što dovodi do blagog pada svjetlosti zvijezde. Istom metodom, sonda Kepler je dosad otkrila tisuće planeta, od kojih je 3717 potvrđeno. No Kepler više nema goriva pa ga zato mijenja TESS za koju se predviđa da bi mogla otkriti još tisuće planeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

NASA u svojem priopćenju navodi kako očekuje da će letjelica otkriti mnogo planeta s atmosferskim sastavom koji ima potencijalne znakove prisutnosti života.

Letjelica bi u svemiru trebala provesti barem dvije godine, a nakon lansiranja postavili su je u eliptičnu orbitu oko Zemlje. Trebat će joj 13,7 dana da napravi krug oko našeg planeta te će se približiti na 107.800 kilometara ili udaljiti od Zemlje na 373.360 kilometara. No takva stabilna orbita teoretski bi mogla omogućiti letjelici da u svemiru ostane desecima godina bez korekcija putanje.

- TESS će u osnovi pružiti katalog, nešto poput telefonskog imenika, za najbolje planete koje treba detaljnije proučavati i analizirati njihove atmosfere - rekla je Sara Seager sa MIT-a za Cnet.

Nakon što su spustili Falcon 9 raketu, SpaceX je planirao uhvatiti i zaštitni poklopac s vrha rakete, što je još u ponedjeljak najavio Elon Musk. No, još se iz kompanije nisu oglasili je li uspio i taj dio recikliranja rakete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle