Obavijesti

Tech

Komentari 1

Nova tehnološka revolucija i u telekome unosi velike promjene

Nova tehnološka revolucija i u telekome unosi velike promjene
1

U većini zapadnih zemalja fleksibilnost te spremnost na brze promjene su već poprilično ugrađeni u svijest onih koji traže posao u telekom industriji te to aktivno potiče i tržište rada

VIDEO

Velike promjene u zapošljavanju u telekom industriji uvjetovane su i novom tehnološkom revolucijom, a najaktualnije teme pritom su na globalnom i na hrvatskom telekom tržištu Internet of Things, Big data, napredna analitika, interaktivni sadržaj, virtualna i uvećana stvarnost.

Govoreći o trendovima u telekom industriji i potrebama u zapošljavanju, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse Hrvatskog telekoma (HT) Marija Felkel za Hinu ističe da su telekomi među predvodnicima tehnološke revolucije i digitalizacije, koju neki nazivaju i 4. industrijskom revolucijom i koja općenito u svijetu donosi velike promjene u zapošljavanju u telekomima, ali i u drugim kompanijama.

 "Zbog svoje infrastrukture i usluga, telekomi su među predvodnicima digitalizacije koja potpuno mijenja svakodnevni život i biznis. To podrazumijeva i da je telekom industrija izrazito zahtjevna, konkurentna i izazovna, u kojoj je pitanje kvalitetne radne snage ključno. U većini zapadnih zemalja fleksibilnost te spremnost na brze promjene su već poprilično ugrađeni u svijest onih koji traže posao u telekom industriji te to aktivno potiče i tržište rada, uz istodobnu veliku ponudu atraktivnih radnih mjesta i veliku potražnju", ističe Felkel.

Velike promjene u zapošljavanju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve to uvjetuje i velike promjene u zapošljavanju u telekom industriji u odnosu na prije desetak godina, kada je većina radnih mjesta u telekomima bila vezana uz infrastrukturu. Ona je i danas ključna, ali se uslijed novih tehnoloških i trendova digitalne transformacije svih sfera života stvaraju brojna nova, još više specijalizirana mjesta.

U potpunosti se, kaže, promijenio i sam proces traženja i selekcije kandidata, koji sve više otvoreno komuniciraju svoje životopise putem društvenih mreža, a poslodavci koriste online alate za selekciju. Unatoč tome, napominje, i dalje nije lako pronaći pravog kandidata za određeni posao, jer koliko god tehnologija ubrzala i otvorila proces zapošljavanja i dalje su stav i prilagodljivost okolini ključni kriterij u zapošljavanju.

"Onaj tko želi 'zagristi' u aktualne teme, od IoT-a (Internet of Things-Internet stvari), preko Big date do virtualne stvarnosti, umjetne inteligencije i drugih novih trendova, i onaj tko je spreman premostiti granicu između tehnologije i komercijalizacije, kandidat je za zapošljavanje u telekomima, pa tako i u Hrvatskoj. Telekom će osigurati i stalno usavršavanje, kako bi se što lakše i neprekidno prilagođavali promjenama. Kompanija osigurava platformu, alate i rješenja koja omogućuju učenje i snalaženje zaposlenika u današnjem svijetu, što mijenja i ulogu odjela za ljudske resurse te je važno prepoznati i poticati inovativnost, podržati nove trendove kroz zapošljavanje, razvoj i motivaciju zaposlenika", kaže Felkel.

Iznosi i da su kompetencije koje traže u HT-u prije svega kreativnost, upravljanje složenim projektima, usmjerenost na identificiranje i rješavanje problema, fleksibilnost i spremnost na brze promjene, visoka razina digitalnih znanja, usmjerenost na korisnike te globalni pristup.

"Nije lako predvidjeti što nas čeka u budućnosti i koje ćemo tehnološke kompetencije trebati, ali je sigurno da se promjenama moramo prilagoditi i to zahtijeva konstantno učenje", poručuje Felkel iznoseći da su ljudskim resursima u HT-u zadnjih godinu dana bili usmjereni na upravljanje promjenama s ciljem da postanu poslodavac koji zapošljava najbolje stručnjake u regiji, a intenzivirali su i suradnju s akademskom zajednicom, udrugom poslodavca i drugima. Veliku pažnju posvećuju i internim i eksternim edukacijama.

Naglasak na STEM zanimanjima i promjeni sustava obrazovanja

Napominjući kako ubrzani napredak tehnologije traži i sve više STEM zanimanja, u čemu je cilj HT-a biti najpoželjniji poslodavac u regiji, Felkel dodaje i da se stoga ljudski resursi upravljaju STEM programom za poticanje razvoja vještina u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

"Poticanjem STEM-a želimo stvoriti aktivnu akademsko-gospodarsku zajednicu mladih stručnjaka iz prirodoslovnog i znanstvenog područja, u to su aktivno uključeni i naši zaposlenici, a kroz stipendije i mentorstvo želimo, pa već i potičemo to i izvan HT-a. Najveću prednost za mlade ljude vidim u tome što im HT nudi mogućnost da realiziraju ideje na međunarodnom tržištu bez odlaska iz Hrvatske, istovremeno koristeći najnapredniju tehnologiju uz osigurane resurse", navodi  Felkel, dodajući da sve to u Hrvatskoj nije uvijek lako s obzirom na postojeći sustav obrazovanja.

"U svakoj zemlji sustav obrazovanja je i pokazatelj spremnosti društva za promjene i napredak, pogotovo sada u doba digitalizacije, pa je stoga i kod nas nužno korištenje moderne tehnologije u školama, kao i učitelji koji djecu znaju upoznati s drugačijom stvarnosti te roditelji koji takav razvoj potiču i kod kuće. Tako se stvaraju i temelji za drugačiji razvoj svijesti budućih zaposlenika", ocjenjuje Felkel.

Transformacija kompanije uslijed tehnoloških promjena

Kako tehnološke promjene i sve kompleksniji zahtjevi korisnika neminovno traže i stalnu transformaciju kompanije, dolazi i do stalnog preispitivanja efikasnosti procesa i dodatnog unapređivanja sustava pametnog upravljanja i investiranja, ali i potrebe da stalno dovode nova znanja i kompetencije, čime jedino mogu biti u korak s potražnjom i konkurencijom.

"Zbog takvih trendova HT i ove godine planira zapošljavanje određenog broja novih zaposlenika. Isto tako, zbog nastavka restrukturiranja i preslagivanja načina na koji radimo potrebe za nekim radnim mjestima nestaju, pa će tako u 2017., zbog poslovno uvjetovanih razloga, kompaniju napustiti stotinjak radnika uz otpremnine koje su među najvećima u Hrvatskoj i u prosjeku dva puta veće od zakonom propisanih“, ističe Felkel. Napominje da je to najmanji broj radnika koji odlazi otkako je HT počeo s procesom transformacije.

U HT-u radi više od 3.500 zaposlenih, dok ih je na razini HT Grupe više od 4.500, čiji se broj 'penje' na više od 27.000 u Hrvatskoj, ako se uzme u obzir utjecaj HT-a na gospodarstvo odnosno da se na svako radno mjesto unutar HT Grupe veže još 4,4 dodatna radna mjesta u ostatku ekonomije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle