Obavijesti

Tech

Komentari 0

Novi koncept nastave: Bolje uče kad ne sjede u klupama

Novi koncept nastave: Bolje uče kad ne sjede u klupama
1

Škole u Finskoj odbacuju klasičnu nastavu u učionicama. Umjesto toga, đaci uče u velikim, prostranim dvoranama. Pritom ih podučava, najčešće, od dvoje do četvero učitelja

VIDEO

Vjerujemo da su, zahvaljujući ovom novom pristupu, naši đaci puno više motivirani za rad te da postižu bolje rezultate, kaže Pauliina Kanervo, učiteljica u osnovnoj školi u finskom gradu Oulu.

Ta je škola jedna od stotinjak finskih škola u kojima učenici nastavu više ne slušaju u tradicionalnim učionicama, opremljenima drvenim klupama i pločom za pisanje. Umjesto toga, veći broj učenika nastavu prati zajedno, u velikim, prostranim dvoranama, posebno uređenima za nastavu. Pritom ih podučava, najčešće, od dvoje do četvero učitelja.

- Uočili smo veliki problem, a taj je što su učitelji sami u svome poslu. Ovako, kad rade skupa, međusobno mogu dijeliti znanje i nadopunjavati se. Njima je lakše, a samim time i njihovim učenicima - izjavila je Kanervo za BBC. Učenicima se daje mogućnost da izaberu žele li neki zadatak ili projekt raditi grupno ili pak samo slušati profesora koji im prezentira lekciju. S ovakvim, inovativnim načinom pohađanja nastave još su sedamdesetih godina eksperimentirali Britanci. Ipak, njima je najveći problem bila velika buka, zbog čega su uvjeti za rad bili nepodnošljivi. No Fincima je uspjelo i to zato što su, kako njihovi učitelji navode, puno pozornosti posvetili uređenju modernih učionica i akustike u njima.

- Imamo posebno uređene krovove koji odbijaju akustiku, u svim je prostorijama puno tepiha i zastora, a za uređenje koristimo puno mekanih materijala kojima se smanjuje buka - kaže Anne Moulanen, učiteljica u tamošnjoj školi. Osim toga, dodaje, odnos učenika i nastavnika je pun poštovanja i učitelji vjeruju da će đaci savjesno izvršiti sve zadatke koje im zadaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je stvar kulture - ističe Moulanen. Kaže i kako učitelji sami odlučuju na koji će način podučavati djecu. Iako se u jednom dijelu striktno moraju držati propisanog kurikuluma, sami biraju načine i metode podučavanja.

- Imamo jako puno slobode - ističu brojni učitelji u školama diljem ove skandinavske zemlje.

Dosad je Finska u čak stotinjak škola prešla s koncepta klasičnih učionica na koncept otvorenog podučavanja većeg broja učenika u većim prostorima. Dio je to velikog projekta revitalizacije finskih škola koji će se provoditi u sljedećih desetak godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto