Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi koncept nastave: Bolje uče kad ne sjede u klupama

None Foto: ScreenShot

Škole u Finskoj odbacuju klasičnu nastavu u učionicama. Umjesto toga, đaci uče u velikim, prostranim dvoranama. Pritom ih podučava, najčešće, od dvoje do četvero učitelja

Vjerujemo da su, zahvaljujući ovom novom pristupu, naši đaci puno više motivirani za rad te da postižu bolje rezultate, kaže Pauliina Kanervo, učiteljica u osnovnoj školi u finskom gradu Oulu.

Ta je škola jedna od stotinjak finskih škola u kojima učenici nastavu više ne slušaju u tradicionalnim učionicama, opremljenima drvenim klupama i pločom za pisanje. Umjesto toga, veći broj učenika nastavu prati zajedno, u velikim, prostranim dvoranama, posebno uređenima za nastavu. Pritom ih podučava, najčešće, od dvoje do četvero učitelja.

- Uočili smo veliki problem, a taj je što su učitelji sami u svome poslu. Ovako, kad rade skupa, međusobno mogu dijeliti znanje i nadopunjavati se. Njima je lakše, a samim time i njihovim učenicima - izjavila je Kanervo za BBC. Učenicima se daje mogućnost da izaberu žele li neki zadatak ili projekt raditi grupno ili pak samo slušati profesora koji im prezentira lekciju. S ovakvim, inovativnim načinom pohađanja nastave još su sedamdesetih godina eksperimentirali Britanci. Ipak, njima je najveći problem bila velika buka, zbog čega su uvjeti za rad bili nepodnošljivi. No Fincima je uspjelo i to zato što su, kako njihovi učitelji navode, puno pozornosti posvetili uređenju modernih učionica i akustike u njima.

- Imamo posebno uređene krovove koji odbijaju akustiku, u svim je prostorijama puno tepiha i zastora, a za uređenje koristimo puno mekanih materijala kojima se smanjuje buka - kaže Anne Moulanen, učiteljica u tamošnjoj školi. Osim toga, dodaje, odnos učenika i nastavnika je pun poštovanja i učitelji vjeruju da će đaci savjesno izvršiti sve zadatke koje im zadaju.

- To je stvar kulture - ističe Moulanen. Kaže i kako učitelji sami odlučuju na koji će način podučavati djecu. Iako se u jednom dijelu striktno moraju držati propisanog kurikuluma, sami biraju načine i metode podučavanja.

- Imamo jako puno slobode - ističu brojni učitelji u školama diljem ove skandinavske zemlje.

Dosad je Finska u čak stotinjak škola prešla s koncepta klasičnih učionica na koncept otvorenog podučavanja većeg broja učenika u većim prostorima. Dio je to velikog projekta revitalizacije finskih škola koji će se provoditi u sljedećih desetak godina.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!