Obavijesti

Tech

Komentari 0

Novo 'bijelo zlato': Portugal se priprema za 'litijsku groznicu'

Novo 'bijelo zlato': Portugal se priprema za 'litijsku groznicu'
4

Litij bi mogao vrijediti kao zlato za Portugal, jer procjenjujemo da će 2025. europsko tržište baterija vrijediti 250 milijardi eura na godinu, kažu iz Europske komisije

VIDEO

Što se više kopa, više ga se nađe, kaže zadovoljno David Archer stojeći pored bagera koji uz zaglušujuću buku razbija granitnu stijenu u zabačenim brežuljcima na sjeveru Portugala kako bi se utvrdilo koliko sadrži litija, metala koji je postao "bijelo zlato" otkako je eksplodirala potražnja za električnim baterijama.

Britanska rudarska tvrtka Savannah Resources nada se da će 2020. otvoriti "prvi važniji rudnik litija u Europi", rekao je Archer za France Presse u portugalskom mjestu Boticas, u regiji Vila Real.

Savannah je u ponedjeljak uvećela procjenu zaliha rudače u rudniku Mina do Barroso za 44 posto, na 20,1 milijuna tona rude s udjelom litija od 1,04 posto.

U susjednoj općini Montalegre, 25 kilometara dalje, portugalska tvrtka Lusorecursos tvrdi da također sjedi na "najvažnijem ležištu litija u Europi", odnosno 30 milijuna tona rudače s udjelom litija od 1,09 posto, koji planira početi vaditi također 2020.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Eksplozija sektora proizvodnje baterija izazvala je pravu ludnicu za litijem" i njegova tržišna vrijednost u tri se godine utrostručila, objašnjava Lucas Bednarski, direktor tvrtke za istraživanje tržišta Lithium Today.

Smanjiti europsku ovisnost

Taj metal srebrno bijele boje, koji se koristi za proizvodnju litij-ionskih baterija za mobilne telefone i laptope, bit će sve traženiji zbog razvoja električnih vozila, koji trebaju sve snažnije baterije.

Litij bi mogao vrijediti kao zlato za Portugal, jer procjenjujemo da će 2025. europsko tržište baterija vrijediti 250 milijardi eura na godinu, procjenjuje potpredsjednik Europske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Slovački povjerenik već gotovo godinu dana predvodi projekt razvoja nove generacije "zelenih" električnih baterija, koji će se moći reciklirati i ponovno koristiti.

Prva etapa: smanjiti ovisnost o dijelovima. Europa, naime, uvozi 86 posto litija za svoje potrebe. Uglavnom iz Čilea i Australije.

Portugal je već glavni europski proizvođač s tržišnim udjelom od 11 posto, no njegova proizvodnja služi u cijelosti za proizvodnju keramike i stakla.

"Znamo da Portugal posjeduje najznačajnija ležišta u Europi. Pitanje je je li ekonomski održivo iskorištavati ih jer je konkurencija na svjetskom tržištu vrlo jaka", ističe Lucas Bednarski.

Po njegovim procjenama, proizvodnja litija iz portugalske granitne stijene stoji oko 2,5 puta više nego onog proizvedenog iz slane vode u slanim pustinjama na visoravnima Čilea.

Međunarodni natječaj

- Svjedočimo groznici za bijelim zlatom u više regija svijeta. Za Europu i njezin automobilski sektor, ideja o opskrbnom lancu od minerala do električnog automobila jako je privlačna - rekao je Howard Klein, iz njujorške konzultantske tvrtke RK Equity. 

Groznica je u Portugalu već počela projektima Boticas i Montalegre, koji se nadaju da će u mjesecima koji dolaze dobiti konačno zeleno svjetlo ulagača i vlasti.

Uz to, vlada će do kraja godine objaviti međunarodni natječaj za dodjelu prava za istraživanje desetak drugih potencijalnih nalazišta kako bi se odgovorilo na "velik apetit ulagača" koji su od 2006. podnijeli četrdesetak zahtjeva, rekao je državni tajnik za energiju Jorge Seguro Sanches.

No portugalska država ne želi se više ograničavati na tantijeme od iskorištavanja rudača. "Želimo iskoristiti priliku za razvoj industrijskih sektora povezanih s preradom rudače, proizvodnjom baterija, automobilskim sektorom ili obnovljivim energijama", rekao je.

U Mini do Barroso Savannah Resources planira proizvoditi koncentrat rudače bogat litijem za izvoz.

Projekt Lusorecursosa u Montalegru je ambiciozniji jer predviđa izgradnju tvornice za preradu rudače prije prodaje proizvođačima baterija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica