Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novo lice: Ove Yugiće, Peglice i Stojadine bi vozili svi, pa i vi...

None Foto: 12

Automobili poput Fićeka, Stojadina i Peglice sve su rjeđi na našim cestama, a nekada su upravo oni bili zaslužni za mobilizaciju bivše države

Mnogi se vole prisjetiti starih legendi pa tako nije čudno da prilično često dobijemo render, kako bi izgledala moderna verzija određenog starog automobila s ovog područja. Upravo zato smo odlučili pronaći najzanimljivije rendere modernih verzija automobila iz bivše države, piše Autostart.  

Foto: Flickriver

Fiat 600/Zastava 750  

Foto: Indian auto blog

Nakon što je poznati talijanski mališan Fiat 500 dobio nasljednika, mnogi dizajneri su odlučili rekreirati i Fiat 600, prema kojemu je napravljena Zastava 750 ili poznatiji kao Fićek. Moderna verzija automobila, koji je mobilizirao Jugoslaviju, dijelio bi motore i platformu s Puntom, a prema predloženom dizajnu, dijelio bi i mnogo značajki s novim Fiatom 500. 

Fiat 126P i 127

Foto: behance

Za razliku od prethodno navedenog modela 600, s renderom Peglice, dizajneri su odlučili oživjeti mnogo starih značajki, poput motora postavljenog straga i općenitog vanjskog dizajna. Također, 126P nije dobio dodatan par vrata kao Fiat 600, nego je zadržao izvorni dizajn. 

Foto: Indian auto blog

Uz sam bok Peglice, bio je i Fiat 127, koji je također dobio svoj render. Za razliku od dizajna modela 126P, dizajneri su 127-ici dali prilično realnije linije za modernu verziju te se čak jedno vrijeme pričalo o mogućem povratku tog modela, ali to nažalost nikad nije ostvareno.  

Yugo 

Foto: YouTube

Yugo je svjetski najpoznatiji Zastavin model, koji je čak dospio i na američko tržište. Stoga je u posljednjih nekoliko godina napravljen cijeli niz njegovih rendera od onih s različitim modifikacijama do modernih verzija. Mi smo odlučili izdvojiti najzanimljiviju modernu verziju koja bi također trebala dijeliti platformu s Fiatom Punto. Zanimljivo je kako bi imao pet vrata, s time da se zadnja vrata otvaraju nasuprot.

Zastava 101

Foto: Mihael Merkler

Render koji nas je i potaknuo na ovu temu je upravo onaj modernog Stojadina. Prije nekoliko dana, dizajner Mihael Merkler je napravio modernu verziju Zastave 101, koja poprilično podsjeća na mini verziju Chevrolet Camara. Osim toga, prema dizajneru ga pokreće 5,0-litreni motor V8, koji razvija 600 konjskih snaga. Dosta detalja iznimno podsjeća na staru Zastavu i novog Camara, a tu su posebno istaknuta i moderna LED svjetla, nova maska i oštrije linije. 

Foto: Mihael Merkler

Komentari (31)
  • Srbi imaju barem nekakvu tvornicu automobila, a mi nikakvu i sprdamo se s njima, baš sramota a još se voze i jugići i stojadini Hrvatskom iako sad odjednom nevaljaju i smeće su.

    6. 11. 2018,   07:44
  • Sjećam se kad me otac vozija u svom stojadinu,pa nece da upali,pa guranje..kazetofon kojem kad navidas muziku jedan gumb ispadne..prozor na kacavidu,potrošnja 11-13L,i onda na more sa njim...ajme kad se sjetim..miris paštete,kruha i ulja od stojke..molim boga da ovaj dođe u proizvodnju,odmah kupujem

    6. 11. 2018,   09:51
  • Onaj veliki zuti kopija američkog automobila

    6. 11. 2018,   08:02