Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oceani se guše: Mrtve zone od 1950. narasle čak četiri puta

None Foto: LUCIO TAVORA/DPA/PIXSELL

Klimatske promjene koje smo izazvali zagrijale su oceane i smanjile razinu kisika. Uz veći broj mrtvih zona, drastično raste i broj područja s niskom razinom kisika. No, nije sve izgubljeno

Znanstvenici upozoravaju kako su mrtve zone u kojima nema kisika narasle četiri puta od 1950. godine. U isto vrijeme je i za 10 puta narastao broj područja s iznimno niskom razinom kisika uz obalu. Kako prenosi Guardian, morske životinje u tim zonama ne mogu preživjeti i sadašnji trendovi dugoročno vode prema masovnom izumiranju - što može imati katastrofalne posljedice za stotine milijuna ljudi koji ovise o moru. 

Glavni uzrok gubitka razine kisika u morima su klimatske promjene koje smo prouzročili izgaranjem fosilnih goriva. Topliji planet zagrijao je oceane, a toplija voda sadrži manje kisika. Uz to, mrtve zone u obalnom području nastaju i zbog gnojiva i otpadnih voda koja s kopna završavaju u moru. 

Denise Breitburg iz istraživačkog centra Smithsonian kaže kako su masovna izumiranja u povijesti našeg planeta bila povezana s toplijom klimom i deficitom kisika u morima. 

- Sadašnji život nas vodi u tom smjeru. Ali posljedice ostanka na tom putu toliko su crne za ljude da je teško zamisliti da bi otišli tako daleko - rekla je Breitbart i dodala da je ovo problem koji možemo riješiti. Upozorava da su klimatske promjene globalno pitanje, ali i da lokalne akcije mogu pomoći s razinom kisika u moru. Ukazala je na primjere Temze u Engleskoj i zaljeva Chesapeake u SAD-u u kojima su nestale mrtve zone. Takvih je zona 1950. bilo manje od 50, a danas ih ima više od 500.

Robert Diaz sa Instituta za pomorske znanosti Virginije kaže da ovo nije prioritet za političare i vlade diljem svijeta i da će trebati ozbiljan mortalitet riba kako bi se shvatila opasnost niske razine kisika. 

Komentari (19)
  • Mi? Ja bome nisam,. izvolite Indiju, Kinu, Rusiju i SAD da nešto učine i smanje svoje zagađivanje oceana. Naravno da neće, jer za najveće zagađivače pravila nikada ne vrijede... Neću smanjiti ništa.,. kada 3 milijarde kineza i indijaca nešto naprave po tom pitanju onda ću razmisliti

    5. 1. 2018,   12:49
  • Ide nas svijet u tri lijepe 😂

    5. 1. 2018,   13:33
  • Kako možete reči da je kupac kriv što kupuje ono što mu se plasira?? Ajde imajte muda i uperite prste prema tvrtki Shell recimo, koji je glavni krivac, proizvođač i prodavač tog smeća bez kojeg ne možemo jer je sve ovisno o tom proizvodu zvanom nafta!

    5. 1. 2018,   13:04