Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Oči Jadrana' vide krijumčare i talijanske krivolovce i u mraku

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Youtube

Konstruiran je za šest sati autonomije letenja i opremljen suvremenom senzorskom opremom, koja omogućuje djelovanje u dnevnom i noćnom režimu rada

Sustav bespilotnog zrakoplova velikog dometa nije daleka budućnost za Hrvatsku, štoviše, danas će u Zračnoj luci Brač biti predstavljeno 'oko Jadrana' kojim će se nadzirati sigurnost i čistoća našeg mora.

Foto: PIXSELL

Bespilotni zrakoplovni sustav tipa 'Schiebel Camcopter S-100' čini zemaljska upravljačka jedinica i zrakoplov s vertikalnim uzlijetanjem i doletom do 100 km.

Konstruiran je za šest sati autonomije letenja i opremljen najsuvremenijom senzorskom opremom, koja omogućuje djelovanje u dnevnom i noćnom režimu rada.

POGLEDAJTE VIDEO

Josipu Bilaveru, državnom tajniku za more, na ovom će događaju društvo praviti  predstavnici Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), predstavnici Oružanih snaga RH i Središnje koordinacije za zaštitu prava i interesa RH na moru, kao i predstavnici brodara i luka te predstavnici znanstvene i stručne zajednice.

Uvođenjem bespilotnih zrakoplova u svrhu pružanja podrške sigurnoj plovidbi i zaštiti mora od onečišćenja u redovnu primjenu, Republika Hrvatska svrstava se među prve članice Europske unije, koja su realizirale primjenu ovog sustava, napominju iz Ministarstva mora. 

VIDEO: Ni talijanski krivolovci neće nam promaknuti


 

Komentari (25)
  • Super,sad se moze uzivo pratit kako ljudi ilegalno ulaze u eu.Na kojem programu ce biti,merkeltv?

    5. 9. 2019,   10:06
  • Jaka stvar. Klinci se igraju sa sličnim igračkama. Još za vrijeme rata smo koristili bespilotnu letjelicu koju su izradili amateri iz Bjelovara (ako se ne varam). Snimala je neprijateljske položaje i pokrete optikom koja je bila skuplja od same letjelice. U nosu i repu je imala po jedan foto-aparat te u repu dodatnu kameru. Početkom Oluje je korištena i za korekciju topničke vatre.

    5. 9. 2019,   10:22
  • treba sa tim letećim uskok-om pratiti saborske zastupnike jer oni su najveća boljka hrvatske

    5. 9. 2019,   10:44