Obavijesti

Tech

Komentari 32

Od 15. lipnja u roamingu ćemo telefonirati kao da smo doma

Od 15. lipnja u roamingu ćemo telefonirati kao da smo doma
1

Hrvatski građani-korisnici plaćat će cijene usluga u roamingu ovisno o tarifi koju imaju u Hrvatskoj, ali kod pristupa internetu postoji mogućnost ograničavanja kako bi se spriječile zlouporabe

VIDEO

Od 15. lipnja i u Hrvatskoj počinje primjena nove EU roaming regulacije, koja označava kraj roaminga s drugačijim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi, a koje će od tada biti kao i kod kuće uz moguće ograničenje podatkovnog prometa po 'domaćim' cijenama, doznaje se iz HAKOM-a.

Nova EU regulacija roaminga tzv. RLAH (eng. Roam Like At Home) znači da će se cijene u roamingu (gostovanju u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje) od tog datuma određivati na osnovu nacionalnih cijena, i odnosi se na mobilne pozive, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po cijenama kao kod kuće dok građani putuju po Europi, odnosno između zemalja EU/EEA (članice EU-a te Norveške, Islanda i Lihtenštajna), ističu iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti), .

"Hrvatski građani-korisnici plaćat će cijene usluga u roamingu ovisno o tarifi koju imaju u Hrvatskoj, no kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zlouporabe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Ta ograničenja ovise o korisnikovoj tarifi, a svaki operator je obvezan obavijestiti korisnika o količini koja se može iskoristiti u roamingu te preko tog limita ima pravo naplatiti dodatnu roaming naknadu", objašnjavaju iz HAKOM-a.

To znači i da će cijene usluga u roamingu od 15. lipnja jednake domaćim maloprodajnim cijenama, tj. tarifnom paketu kojeg je korisnik odabrao, a jedino u slučaju podatkovnog prometa, kada korisnik prijeđe određeni limit, operator mu može naplaćivati dodatnu roaming naknadu u iznosu od 7,7 eura po gigabajtu/GB, pri čemu će korisnike obavijestiti je li njegova tarifa podliježe limitu potrošnje i koliki mu je taj limit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom na svakogodišnje povećanje broja stranih turista u Hrvatskoj, koje se najavljuje i ove godine, HAKOM očekuje i proporcionalno povećanje korištenja roaming usluga u RH, kao i da se domaći operatori prilagode novim okolnostima.

"Na tržištu mreža pokretnih (mobilnih) komunikacija operatori nemaju obvezu traženja odobrenja od HAKOM-a za nove tarife ili opcije, te je isključivo na njima odluka kako će se prilagoditi novim okolnostima. Pritom treba imati na umu da dio turista dolazi u Hrvatsku iz zemalja izvan EU-a, pa će tim korisnicima domaće tarife sigurno biti zanimljive, dok će kod EU korisnika interes ovisiti o uvjetima kakve imaju kada su u svojim zemljama i njihovim korisničkim navikama, prvenstveno oko uporabe interneta", poručuju iz HAKOM-a.

Na pitanje hoće li te promjene oko roaminga utjecati na povećanje cijena, iz HAKOM-a odgovaraju da maloprodajne cijene usluga u mobilnim mrežama nisu regulirane te ih svaki mobilni operator određuje zasebno, sukladno svojoj poslovnoj politici.

Mogući 'scenariji' oko odluka operatora o cijenama i ulaganjima

Iako HAKOM za sada nema saznanja da će doći do poskupljenja usluga u mobilnim mrežama u domaćem prometu, smatraju da bi moglo doći do situacije da mobilni operatori, kako bi nadoknadili gubitke zbog smanjenja veleprodajnih cijena, teret dodatnih ulaganja u mrežu, a koja su ranije mogli nadoknađivati veleprodajnim roaming naknadama, pokušaju nadomjestiti povećanjem maloprodajnih cijena u domaćem prometu.

"U tom slučaju hrvatski bi korisnici, uključujući i one koji ne putuju, a takvih je većina, subvencionirali međunarodne korisnike roaminga koji dolaze u Hrvatsku. Drugi scenarij koji se može dogoditi je da hrvatski operatori zbog nemogućnosti povrata troškova ulaganja zbog sniženih veleprodajnih roaming naknada smanje investicije u mrežu i time utječu na buduću kvalitetu usluge u mobilnim mrežama. Hoće li doći do toga ovisi o poslovnoj politici i odluci svakog od mobilnih operatora", smatraju u HAKOM-u.

Osim u vezi cijena, naglašavaju i da nemaju saznanja ni da će doći do smanjenja ulaganja operatora, uz napomenu da su to neke od mogućih reakcija operatora, i to ne samo u RH, već i u drugim članicama EU-a koje imaju veliki priljev turista.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije