Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od EU smo dobili milijardu kn: Roboti će operirati u salama...

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ministarstvo znanosti dobilo je bespovratno od EU milijardu kuna. To će uložiti u razvoj medicine, robotike... Dio novca predviđen je za operacijsku salu za testiranje robota u medicini

Gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstva Europske unije dodijeljeno je za 22 projekta. Najveći iznos, 232,5 milijuna kuna odlazi Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada za Istraživačko edukacijski Centar za zdravstvenu medicinu i medicinsku ekologiju i zaštitu od zračenja.

Gradnjom novog centra Instituta za medicinska istraživanja na Ksaverskoj cesti u Zagrebu formirat će se veće istraživačke grupe za rad u područjima zdravstvene i medicinske ekologije, regulatorne i eksperimentalne toksikologije i profesionalnih bolesti. Sredstva programa “Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu sektora istraživanja, razvoja i inovacija” najveće su ulaganje u znanstvenu infrastrukturu i opremu u posljednjih deset godina, rekli su iz ministarstva.

- Čeka nas izazovna implementacija, ali svi se veselimo tome. Znamo da nas čeka težak posao, ali i svijetla budućnost nakon toga - rekao je Marko Kralj, ravnatelj Instituta za fiziku, kojemu je za Kriogeni centar dodijeljeno više od 39 milijuna kuna. Ministrica Blaženka Divjak rekla je kako se radi o značajnom poticaju za gospodarstvo. Novac većinom ide za razvoj prehrambenih centara i robotike u Zagrebu, razvoj metalurske industrije u Međimurskoj županiji, projekt energetske učinkovitosti u Splitu i istraživanje dijagnostike malignih bolesti u Osijeku. Prvotno je projektima trebalo biti dodijeljeno 760 milijuna kuna, ali je osigurano dodatnih 232 milijuna. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za još tri projekta. Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” za Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (CSI) dobio je više od 61 milijun kuna.

- Projekt će trajati četiri godine te mu je cilj jačanje istraživačkih i analitičkih kapaciteta u području sigurnosti i kvalitete hrane te njihove zaštite na domaćem i inozemnom tržištu - rekli su iz Zavoda. Jesu li masline zaista iz naših maslinika i je li med iz domaćeg pčelinjaka bit će pitanja na koja će CSI za hranu dati odgovore. Izotopna analiza, kaže zamjenica ravnatelja Sandra Šikić, omogućit će bolje brendiranje hrvatskih proizvoda, koji će biti konkurentni i izvan zemlje. Ulaganje će otvoriti i nova radna mjesta za mlade znanstvenike.

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet dobio je 129 milijuna kuna za dva projekta, a Fakultet strojarstva i brodogradnje nešo više od 44 milijuna kuna. Za robotske tehnologije dodijeljeno mu je sedam milijuna, a operacijska sala za testiranje robota u medicini bit će opremljena u suradnji s neurokirurzima iz KB-a Dubrava. Novac je osigran i za Veleučilišta u Karlovcu i Čakovcu, zajedno oko 49 milijuna. Sveučilište u Splitu dobilo je 82 milijuna.

Komentari (31)
  • Ma da sigurno , roboti će operirat a liječnici če im držati kišobrane jer krov prokišnjava , dođeš u bolnicu nema toalet papira , noćni ormarići ko iz nekog horrora , oprema u operacionoj predhistorijska , dođem kod liječnika internet brz kao u doba 50Kb modema , kaže nemogu ipisat nakakv dokumenat jer joj ne radi printer , drugi nemaju , itd.

    31. 5. 2018,   16:07
  • A mi godisnje dajemo za clanstvo u EU 500 milijuna € Sad izracunaj koliko smo mi god u EU i koliko smo dobili od EU Kad izracunas to ispada da su to nasi novci Dajte meni 500 mil € pa cu vam ja dati 2 milijarde he

    31. 5. 2018,   15:32
  • Propaganda, da narod pomisli kako ima koristi od EU

    1. 6. 2018,   07:30