Obavijesti

Tech

Komentari 45

Odlazak na utrku Formule 1 stoji i kao cijeli godišnji odmor

Odlazak na utrku Formule 1 stoji i kao cijeli godišnji odmor
12

Na Hungaroringu smo se umješali među gledatelje i provjerili koji je najpopularniji vozač a koji tim, kako izgleda zabava oko staze i koliko na kraju sve to stoji

VIDEO

Svaku utrku Formule 1 preko televizije prate stotine milijuna gledatelja diljem svijeta. No biti na samoj utrci pravi je doživljaj, a ljubitelji iz Hrvatske taj san najčešće ostvare u susjednoj Mađarskoj. S obzirom da je staza pokraj Budimpšte od Zagreba udaljena samo tri sata vožnje ovo je najlogičniji izbor za sve hrvatske obožavatelje "kraljice automobilskog sporta". Stoga smo odlučili provjeriti atmosferu na ovogdošnjoj utrci na Hungaroringu, kako se službeno zove trkalište samo pola sata vožnje udaljeno od centra mađarske prijestolnice. 

No, tih pola sata valja shvatiti vrlo uvjetno, jer do staze smo u nedjelju putovali dva i pol sata! Više od 100 tisuća obožavatelja bilo je previše za zakrčene prilazne ceste. Zato treba krenuti na vrijeme, a dolaskom do staze sve se brzo zaboravi. 

Zabave ovdje ima u izobilju. Osim utrke F1 čitav se vikend mogu gledati i utrke GP2 i GP3 serija te Porsche Carrera Cupa. Zanimljivi su i događaji oko staze. U takozvanom "F1 selu" na brojnim štandovima možete na suvenire potrošiti vrlo mnogo novca, ali i besplatno se zabaviti. Primjerice, Pirelli nudi mogućnost da postanete mehaničar i u što kraćem vremenu promjenite kotač na bolidu, a Mercedes da budete vozač u video igri. Formula 1 je prava tvornica novca a velik dio prihoda dolazi od posjetitelja utrka, pa je ovo definitivno jedan od najskupljih sportova za gledanje. Ulaznica za nedjelju bez prava odlaska na jednu od tribina stoji 675 kn, ulaz na najjeftiniju tribinu - smještenu na ne baš atraktivnom mjestu i bez video zida - stoji 900 kuna, a na solidnu tribinu smjestiti ćete se za oko 2500 kuna. Tako zajedno s putem i smještajem jedan F1 vikend za jednu osobu stoji kao "all inclusive" ljetovanje u Egiptu. 

No može i skuplje. Želite li najekskluzivnija mjesta u takozvanom Paddock clubu dignite kredit jer ovaj užitak praćen najfinijim jelima, pićima i slobodnom šetnjom po paddocku stoji 27.000 kuna. Oni koji žele vidjeti i čuti bolide uživo, osjetiti djelić Formule 1, a nemaju dovoljno novca, obično biraju "socijalnu varijantu" - ulaznica za treninge u petak na najboljoj tribini stoji prihvatljivih 150 kuna.

Štandovi oko staze su velika tvornica novca

Svaki štand oko staze broji astronomsku dobit. Bilo da se radi o prodavaču brze hrane ili službenih suvenira Michaela Schumachera. U Budimpešti je on bio jedini vozač koji je imao svoj štand u takozvanom F1 selu. Ostali prodajni prostori pripadali su timovima, sponzorima i organizaciji. Cijene su paprene, primjerice majica stoji od 200 do 500 kuna. 

Novi kralj je Alonso, no i ostali su obožavani

Ferrari je oduvijek imao najviše navijača, a  tako je i sada. Oko polovice tribina bilo je obojano crvenom bojom, a najpopularniji vozač je definitivno Alonso. Brojne obožavatelje još uvijek ima i Schumacher, a vrlo popularan je i Räikkönen. Iznenađujuće, obožavatelji Vettela su rijetki, a slično je i s mladim svjetskim prvacima Hamiltonom i Buttonom. Od momčadi uz Ferrari su najpopularniji McLaren, Lotus i Red Bull. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama