Obavijesti

Tech

Komentari 2

Određene bolesti mogu se prepoznati po zadahu čovjeka

Određene bolesti mogu se prepoznati po zadahu čovjeka
1

Zadah je prvi znak: Bolest promijeni stanični metabolizam pa mnoštvo kemijskih supstancija dospijeva i u dah, a neugodan miris treba prepoznati i dijagnosticirati

VIDEO

Možete biti bolesni i to uopće ne znati, ali primijetite li da vam je čudan zadah, s vašim organizmom nešto nije u redu. Naša tijela stvaraju vrlo složene mirise, a neki su preintenzivni za ljudski nos. Kad bolest napadne i promijeni stanični metabolizam, u dah, mokraću i znoj dospijeva mnoštvo kemijskih supstancija koje se lako raspršuju. Istraživački laboratoriji u cijelom svijetu pokušavaju spoznati kako upotrebljavati plinske senzore u dijagnosticiranju. Dosad su uspjeli otkriti kako prema zadahu prepoznati nekoliko bolesti, simptome kojih je vrlo važno uočiti što prije. Od raka pluća danas ljudi često obolijevaju i teško se bore protiv njega. Prepozna li se u početnoj fazi, znatno je veća mogućnost izlječenja. Znanstvenici su ustanovili kako je zadah oboljelih od te bolesti sličan mirisu amonijaka ili ribe, a razlog je kemijski spoj metilhidrazin. Može se otkriti pomoću mreže od zlatnih nanočestica, od kojih svaka ima organski premaz otporan na drukčije kemijske spojeve. Određeni spojevi uzrokuju da čestice na senzoru nabubre i promijene električni otpor, prema čemu znanstvenici mogu zaključiti o čemu je riječ.

Preeklampsija

Zadah: plin iz upaljača

Izvor: 6-metiltridekan, 2-metilpentan... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto: Otkriva se plinskom kromatografijom i masenom spektrometrijom. Instrument može označiti mjesta s manjkom kisika u trudničinu tijelu.

Ketoacidoza

Zadah: trule jabuke, odstranjivač laka 

Izvor: aceton

Zašto: Otkriva se polimerskim senzorima. Jetra proizvode aceton kad stanice kojima nedostaje šećera cijepaju masnoće kako bi proizvele energiju. Teoretski bi se mogao proizvoditi džepni senzor koji bi dijabetičarima javljao kad uzeti inzulin.

Shizofrenija

Zadah: eter

Izvor: ugljični disulfid 

Zašto: Otkriva se masenom spektrometrijom. Zadah psihičkih bolesnika imamiris etera i pentana. No pentan se javlja kod svih poremećaja pa nije pouzdan.

Infekcija mokraćnog sustava

Zadah: sir, stopala, svlačionica

Izvor: izovalerijanska kiselina

Zašto: Otkriva se elektroničkim nosom. Ima 14 tipova vodljivih polimera pa može razlikovati infekcije prouzročene E. coli, stafilokokom i parazitima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica