Obavijesti

Tech

Komentari 9

Oni gledaju budućnost: Svijet odlučili pokoriti iz Hrvatske

Oni gledaju budućnost: Svijet odlučili pokoriti iz Hrvatske
1

Na drugoj konferenciji ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’ 29. 11. u Obrtinčkoj komori Zagreb svoja iskustva prenijet će i mladi inovatori i poduzetnici Albert Gajšak i Ivan Golubić

VIDEO

Usprkos brojnim ljudima koji odlaze u inozemstvu potražiti sreću, velik je broj onih koji su posao pokrenuli i u Hrvatskoj. Među njima su Albert Gajšak (19) i Ivan Golubić (21). Oni su još tijekom školovanja hrabro ušli u poduzetničke vode, a sudionicima 2. konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 29. studenog u Obrtničkoj komori Zagreb obojica će kroz svoje priče otkriti što ih je privuklo poduzetništvu, ali i s kojim su se sve izazovima susreli.

>>> Najavite svoj dolazak na konferenciju ovdje 

Konzolom planira osvojiti američko tržište

gajsak

Od fakulteta sam ‘odustao’ i u potpunosti se posvetio MAKERbuinu. Ako želite polučiti uspjeh u određenom području, morate se tome posvetiti u potpunosti, misli mladi karlovački inovator Albert Gajšak (19). Ne planira u skorije vrijeme upisati fakultet i ne protivi se tradicionalnom obrazovanju nego misli da mu je ovo sad bolji izbor. Nakon što je za svoju edukativnu igraću konzolu prikupio čak 100.000 dolara na Kickstarteru, u siječnju ga čeka put u Las Vegas na CES, najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu.


- Očekujem još veće širenje MAKERbuina i budućih proizvoda na američko tržište. Mislim da imaju velik potencijal za uspjeh u SAD-u i očekujem da će CES u potpunosti otvoriti vrata koja je Kickstarter kampanja odškrinula - rekao nam je Albert.

Dosad je prodao više od 2700 malih konzola, koje treba sastaviti prije igranja, a pritom su prava prilika da mladi na njima uče o programiranju i lemljenju. Sličan je put i on prošao. Prije tri godine sastavio je vlastitu konzolu, a tad je nastao i prototip onog što je danas MAKERbuino, s kojim je obilazio sajmove i usavršavao ga.
Albert planira do kraja godine premašiti 3200 prodanih konzola.

Zbog sve više posla ove jeseni je tvrtku CircuitMess preselio u puno veći prostor, za koji kaže da će im omogućiti da bolje poslože proizvodnju i skladištenje te da optimiziraju proces proizvodnje nabavkom novih strojeva. Jedan od prvih je i CNC stroj pomoću kojeg se sada ovdje proizvode i kućišta za svaku konzolu, ali i druge uređaje na kojima će raditi.


- Planiramo u drugoj polovici 2018. uz pomoć crowdfundinga lansirati novi proizvod - rekao je Albert, ali još ne želi otkriti više detalja.

Hrvatski električni bicikl zna tko ga vozi i uči štedjeti bateriju

Ovo je prvi pravi pametni bicikl, rekao je Ivan Golubić (21) iz Pisarovine za svoj električni bicikl Grunner, koji mu je nedavno donio i zlatnu medalju na sajmu inovacija IENA u Nürnbergu. Kaže kako tu tvrdnju opravdava softver koji su razvili, a koji pomaže biciklu da optimizira vožnju i uz pomoć strojnog učenja ostvaruje ekstremni doseg od 350 kilometara jednim punjenjem iz relativno male baterije od 6,5 kilograma.

Pokretanje videa...

01:28

Osim što se puni samo 45 minuta, ovaj je bicikl prilično siguran. Stalno je spojen na internet preko 3G modula i vlasnik uvijek može znati gdje je, tko ga vozi te vidjeti status bicikla i zaključati ga ili ugasiti - i to sve preko aplikacije koju su sami razvili. Čak su i ručice na volanu pametne, pa će vibrirati ručica na onoj strani na kojoj se približava automobil.

- Bicikl je trenutačno kompletan proizvod koji je predstavljen tržištu, a dosad imamo 12 narudžbi - otkrio je Ivan i rekao da će u ovoj prvoj seriji proizvesti 20 bicikala, a dva će otići u SAD.

Mladi poduzetnik u isto vrijeme radi i na novoj verziji bicikla te pregovara s potencijalnim ulagačima u njegovu tvrtku Mobile Vehicle Technology. Kod njega već radi osmero ljudi, a Ivan naglašava da im fokus nije izrada bicikla nego razvoj modularne elektronike i softvera za električna vozila, ali i druge primjene u transportu i prometu.


- Na samom biciklu su gotovo svi dijelovi naši - koristimo standardne vilice, suspenziju, sjedalo i sl., kako bi bili što više prilagodljivi, ali ostatak poput elektronike, okvira bicikla i sl., radimo kod nas, tako da ovakav bicikl nije moguće nabaviti putem interneta i sastaviti - rekao je Ivan na komentare o tome da se radi o proizvodu koji se može jednostavno naručiti online i sklopiti.

Tako je i za dizajn bicikla zadužen hrvatski dizajner s diplomom visoke škole dizajna u Milanu i iskustvom rada u Lamborghiniju. Ivan otkriva da je sam radio aplikaciju za bicikl, ali i da u timu svi rade transfer znanja kako bi pokrili razna područja.


- Uvijek, u svakom poslu, ima uspona i padova, tako je bilo i s Grunnerom, ali postoje ljudi koji prepoznaju i dijele viziju, to potvrđuje i ovaj tim - rekao je Ivan na pitanje je li bilo trenutaka u kojima je mislio da neće uspjeti. 


- Smatram kako je pred nama zaista pozitivna budućnost, ali svakako su temelji čvrsto građeni i mnogo toga smo naučili kroz razvoj - dodaje Golubić.

      

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju