Obavijesti

Tech

Komentari 1

Oni su ponos nacije: Robotičari od malih nogu donose medalje

Oni su ponos nacije: Robotičari od malih nogu donose medalje
5

Kako uspijevaju biti bolji od većine robotičarskih timova iz većih i bogatijih zemalja, na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska' objasnit će nam profesorica Jelka Hrnjić i njezini nagrađeni učenici

VIDEO

Broj mjesta na konferenciji je ograničen! Prijavi svoj dolazak već danas

Lipanj je bio jako, jako dobar mjesec za mlade hrvatske robotičare. U manje od tri tjedna naši su timovi u oštroj konkurenciji osvojili dva europska i dva svjetska zlata na natjecanjima RoboCup Junior, ponosno ističe Jelka Hrnjić, profesorica informatike i tehničke kulture u zagrebačkoj Osnovnoj školi Mate Lovraka i mentorica, malo je reći, uspješnog robotičarskog tima.

Članovi Hrvatskog robotičkog saveza osvajači su višestrukih nagrada na međunarodnim i svjetskim natjecanjima iz robotike. Već godinama na mnogobrojnim robotičarskim natjecanjima u svijetu osvajaju značajne nagrade. Tako su i ove godine u europskom prvenstvu naša sva četiri hrvatska tima ušla su u završni dio natjecanja, ostavivši iza sebe timove iz 14 država medu kojima su mnoge bogatije i veće od Hrvatske. 

Koja je tajna uspjeha i kako im je to uspjelo u ponedjeljak će na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska' u Obrtničkoj komori Zagreb objasniti profesorica Jelka Hrnjić, ali i njezini nagrađeni učenici.

Što ih je privuklo robotici i koliko je ona zahtjevna Marko Pongrac, koji se robotikom bavi od petog razreda, a čiji je tim bio najbolji bio najbolji u kategoriji Rescue Simulation (CoSpace) te čiji je robot u konkurenciji četiri tisuće natjecatelja Hrvatskoj donio zlato. Marko je trenutno učenik drugog razreda zagrebačke XV. gimnazije, poznatije kao MIOC, koju je odabrao kako bi se mogao nastaviti baviti onime što ga zanima.

Hrvatsku na svjetskom robotičkom prvenstvu u Montrealu predstavljao i Jerko Ćubić, koji se robotikom bavi od četvrtog, a sada je osmi razred OŠ Mate Lovraka. S njime će na konferenciju doći i Borut Patčev, učenik sedmog razreda i dobitnik zlata na europskom prvenstvu RoboCup u Italiji, te Andrija Adamović, učenik osmog razreda, koji je, između ostalog, osvojio i drugo mjesto na RoboCupu Austrija Open u travnju ove godine.

 I Svjetsko prvenstvo, održano u Montrealu u Kanadi, okupilo je više od četiri tisuće natjecatelja iz 35 država. Od naših sedam timova dva su došla do prvih mjesta u svojoj kategoriji, a i ostali su ostvarili zapažen nastup.

Profesorica Hrnjić učenike priprema i za natjecanja u Mađarskoj i Austriji te europsko prvenstvo u Njemačkoj i svjetsko u Australiji.

Kako škola nema dovoljno novaca za opremu i put, potrebne su im donacije. Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, vrijedi uložiti u hrvatske mlade robotičare.

Pridružite nam se na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"u organizaciji 24sata i partnera: RBA, Pliva, Podravka, INA, Coca-Cola, RRiF i Obrtnička komora Zagreb, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'