Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oni su ponos nacije: Robotičari od malih nogu donose medalje

None Foto: OŠ Mate Lovraka 5

Kako uspijevaju biti bolji od većine robotičarskih timova iz većih i bogatijih zemalja, na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska' objasnit će nam profesorica Jelka Hrnjić i njezini nagrađeni učenici

Broj mjesta na konferenciji je ograničen! Prijavi svoj dolazak već danas

Lipanj je bio jako, jako dobar mjesec za mlade hrvatske robotičare. U manje od tri tjedna naši su timovi u oštroj konkurenciji osvojili dva europska i dva svjetska zlata na natjecanjima RoboCup Junior, ponosno ističe Jelka Hrnjić, profesorica informatike i tehničke kulture u zagrebačkoj Osnovnoj školi Mate Lovraka i mentorica, malo je reći, uspješnog robotičarskog tima.

Članovi Hrvatskog robotičkog saveza osvajači su višestrukih nagrada na međunarodnim i svjetskim natjecanjima iz robotike. Već godinama na mnogobrojnim robotičarskim natjecanjima u svijetu osvajaju značajne nagrade. Tako su i ove godine u europskom prvenstvu naša sva četiri hrvatska tima ušla su u završni dio natjecanja, ostavivši iza sebe timove iz 14 država medu kojima su mnoge bogatije i veće od Hrvatske. 

Foto: OŠ Mate Lovraka

Koja je tajna uspjeha i kako im je to uspjelo u ponedjeljak će na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska' u Obrtničkoj komori Zagreb objasniti profesorica Jelka Hrnjić, ali i njezini nagrađeni učenici.

Što ih je privuklo robotici i koliko je ona zahtjevna Marko Pongrac, koji se robotikom bavi od petog razreda, a čiji je tim bio najbolji bio najbolji u kategoriji Rescue Simulation (CoSpace) te čiji je robot u konkurenciji četiri tisuće natjecatelja Hrvatskoj donio zlato. Marko je trenutno učenik drugog razreda zagrebačke XV. gimnazije, poznatije kao MIOC, koju je odabrao kako bi se mogao nastaviti baviti onime što ga zanima.

Foto: OŠ Mate Lovraka

Hrvatsku na svjetskom robotičkom prvenstvu u Montrealu predstavljao i Jerko Ćubić, koji se robotikom bavi od četvrtog, a sada je osmi razred OŠ Mate Lovraka. S njime će na konferenciju doći i Borut Patčev, učenik sedmog razreda i dobitnik zlata na europskom prvenstvu RoboCup u Italiji, te Andrija Adamović, učenik osmog razreda, koji je, između ostalog, osvojio i drugo mjesto na RoboCupu Austrija Open u travnju ove godine.

Foto: OŠ Mate Lovraka

 I Svjetsko prvenstvo, održano u Montrealu u Kanadi, okupilo je više od četiri tisuće natjecatelja iz 35 država. Od naših sedam timova dva su došla do prvih mjesta u svojoj kategoriji, a i ostali su ostvarili zapažen nastup.

Profesorica Hrnjić učenike priprema i za natjecanja u Mađarskoj i Austriji te europsko prvenstvo u Njemačkoj i svjetsko u Australiji.

Kako škola nema dovoljno novaca za opremu i put, potrebne su im donacije. Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, vrijedi uložiti u hrvatske mlade robotičare.

Pridružite nam se na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"u organizaciji 24sata i partnera: RBA, Pliva, Podravka, INA, Coca-Cola, RRiF i Obrtnička komora Zagreb, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49.

 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (1)
  • Bravo dečki i cure. Budućnost ove zemlje ipak nije toliko crna koliko je mediji vole prikazivati.

    10. 11. 2018,   17:09