Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opasni satovi: Predatori mogu pratiti djecu, ali i krasti novac

None Foto: Pixabay/Enox 2

Islandske vlasti su dokazale da se svako dijete s tim satom može špijunirati i da za to ne treba veliko informatičko znanje. Riječ je o pametnom satu za djecu Enox Safe-Kid-One

Izgleda kao sat, ali je telefon, i to spojen na internet. Ima GPS za praćenje lokacije, ekran osjetljiv na dodir (touchscreen) i mini SIM karticu pa se s njega može nazvati i razgovarati.

Ovaj uređaj koriste djeca, ali zapravo je sigurnosni uređaj koji roditeljima služi kako bi pratili kretanje djeteta. Preko sata mogu ga i nazvati te mu poslati poruku. Također, i dijete s njega može pozvati pomoć, poslati signal SOS-a i komunicirati s roditeljima. I upravo su taj sat na konferenciji Europske komisije o opasnim proizvodima istaknuli kao vrlo opasan proizvod. Razlog? Preko tog sata dijete se lako može špijunirati...

OPASNI SATOVI Pazite sa pametnim satovima za djecu, lako se mogu hakirati

Vide ga širom svijeta

- Za špijuniranje je potrebno minimalno informatičko znanje. Dijete se preko njega može pratiti, provjeriti povijest ili ustaljene rute njegova kretanja - upozorili su na prošlotjednoj konferenciji posvećenoj RAPEX-u, sustavu za žurno informiranje o opasnih proizvodima na tržištu EU. Upozorenje su dali stručnjaci s Islanda čije su vlasti s lakoćom uspjele probiti sigurnosni sustav sata i preko satelita locirati baš svaki sat na Islandu, ali i u svijetu. Štoviše, uspjeli su prisluškivati djecu, mogli su s njima razgovarati...

Foto: Enox

Islandske vlasti su dokazale da se svako dijete s tim satom može špijunirati i da za to ne treba veliko informatičko znanje. Riječ je o pametnom satu za djecu Enox Safe-Kid-One, koji se proizvodi u Njemačkoj i koji je EU zabranila. Na RAPEX-ovoj konferenciji u Bukureštu u Rumunjskoj istaknuli su kako zlonamjerni napadač može dijete čak nazvati ili narediti satu da nazove nekog trećeg pa tako napraviti i troškove. Može i slati pogrešne informacije roditeljima o tome gdje je dijete.

Kontaktirali smo proizvođača, koji je uložio žalbu na zabranu prodaje ovoga sata, te su nam odgovorili kako su prije stavljanja na tržište sat testirali i dobili odobrenje njemačkog regulatora za internet.

Nevažni podaci?

- Sat može imati samo neopasne i nevažne informacije, kao što su telefonski broj i imena, što se može naći u svakom telefonskom imeniku ili na internetu. U njemu nisu osjetljivi podaci, kao što su PIN-ovi, lozinke, podaci koji se odnose na banke... - odgovorili su.

Naročito su podcrtali da do sada ni jedan laik nije uspio hakirati podatke sata s njihovih satova. Ističu kako je to uspjela velika islandska tvrtka Syndis koja se specijalizirala za zaštitu banaka, institucija i velikih kompanija od hakerskih napada.

Špijunska oprema

- Njihov angažman u slučaju jednostavnog i neopasnog sata za djecu je, zato, besmislen, pretjeran i neumjeren - odgovorili su nam iz Enox grupe. Ipak, zbog ove zabrane tvrtka je dodala enkripciju (dodatnu zaštitu) na aplikaciju koja se koristi za sat.

Inače, Njemačka je 2017. u potpunosti zabranila pametne satove za djecu i klasificirala ih kao špijunsku opremu. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti potvrdila je da se ovaj sat nije prodavao kod nas. Ali se mogao naručiti online. Sličnih satova ima u našim trgovinama od 250 kuna, a na pretplati kod teleoperatera uz ugovor na dvije godine može se dobiti i za 80 kuna mjesečno.

Komentari (2)
  • Ja zato nosim glupe satove.

    22. 4. 2019,   11:13