Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprez! Pojavile se lažne poruke o pristupu kreditnim karticama

Lažnim porukama, koje dolaze s adrese 11005020.edu@juntadeandalucia.es., pošiljatelj navodi da je privremeno ograničio pristup računu vlasnika kartice u preventivne svrhe...

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) primilo je više prijava građana koji su dobili lažne poruke upozorenja o neovlaštenim pristupima kreditnim karticama, upozoravajući kako se iza tih poruka zapravo skriva namjera nepoznatog počinitelja da se na prijevaru domogne njihovih podataka radi neovlaštene kupovine putem interneta.

Lažnim porukama, koje dolaze s adrese 11005020.edu@juntadeandalucia.es., pošiljatelj navodi da je privremeno ograničio pristup računu vlasnika kartice u preventivne svrhe te traži vlasnika računa da potvrdi svoj identitet i podatke o računu kako bi se izbjeglo njegovo potpuno zatvaranje.

MUP upozorava građane da se tu radi o phishing porukama elektroničke pošte, kojima nepoznati počinitelj pokušava na prijevaran način od građana pribaviti podatke o broju kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu, potrebnom kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Građanima stoga savjetuje da ne daju tražene podatke jer je cilj pošiljatelja neovlašteno i bez ograničenja koristiti podatke kreditne kartice za plaćanje putem interneta.

Komentari (12)
  • Ja bih volio da se meni jave i pokušaju s moje kartice skinuti koju lipu.Ja to mjesecima več ne uspjevam.

    22. 5. 2019,   16:31
  • Ovo je vise poruka zaposlenicima koji rade za državu nego nama ostalima. Zna se vec da su nasjeli na slicne poruke i spiskali tisuce nasih kuna.

    22. 5. 2019,   14:41
  • Odmah je jasno da je poruka lažna, kad se vidi kakvim je jezikom i gramatikom pisana.

    22. 5. 2019,   14:57