Obavijesti

Tech

Komentari 16

Optuživanje igrica za pucnjave u školi može biti znak rasizma

Optuživanje igrica za pucnjave u školi može biti znak rasizma

Posljednja analiza poveznica između gaming kulture i masovnih ubojstava uzburkala je američku javnost.

VIDEO

Najnovije istraživanje Američkog udruženja psihologa (engl. American Psychological Association; APA) ovih je dana dodalo ulje na vatru rasprave o potencijalnim negativnim utjecajima videoigara na mladež u SAD-u.

- On ne izgleda kao da su ga videoigre natjerale da to učini: rasni stereotipi i školske pucnjave - naziv je djela koje već neko vrijeme izaziva žestoke polemike na društvenim mrežama, ali i u akademskim krugovima.

Znanstveni rad iz travnja kojega je poslije akademskih recenzija prošli tjedan objavio APA-ov tromjesečnik Psychology of Popular Media Culture citira dvije studije temeljem kojih tvrdi kako su bilo kakve tvrdnje o korelaciji između školskih pucnjava i popularnosti videoigara u određenim sredinama ništa drugo nego rasizam. Nekolicina renomiranih psihologa koji potpisuju ovaj kritički osvrt na uvriježenu društvenu praksu uvidjeli su problematičan trend krivljenja videoigara za nasilne ispade bijelih muškaraca, uključujući i najtragičnije pucnjave u školama.

Ovaj talentirani hrvatski programer svoju prvu igru posvetio je pokojnoj majci:

Osam je puta izglednije da će izvještaj o masovnom ubojstvu koje je počinio bijeli Amerikanac spomenuti videoigre, dok će izvještaj o identičnom činu za koji je odgovoran Afroamerikanac taj prividni kontekst zamijeniti spomenima i nagađanjima o teškom odrastanju i problematičnoj okolini, otkriva istraživanje.

Iako sklonost medija i šire javnosti da povezuju videoigre s nasiljem počinjenim od strane demografija koje se u SAD-u stereotipno smatraju "neproblematičnima" nije uvijek rezultat rasističkih pogleda na svijet jednakog intenziteta, i tzv. "usputni" rasizam i dalje je problem s istim uzrokom, a isto vrijedi i za općenite rasne stereotipe, napominju autori.

Zašto ovaj veteran organizacije vjeruje da videoigre mogu stvoriti bolje sutra:

Prva studija spomenuta u kontroverznom radu analizirala je preko 200.000 izvještaja o 204 školske pucnjave u SAD-u i njihovih možebitnih veza s gaming industrijom, a druga je pak promatralo percepciju takvih tragedija među studentima američkih sveučilišta koji su pročitali fiktivni izvještaj o masovnoj pucnjavi; polovica je uz tekst dobila sliku bijelog počinitelja, a polovica crnog.

Skeptici tvrde kako su uzorci dva istraživanja na kojima je novi rad temeljen premali kako bi bili reprezentativni, posebno ističući kako je ono o percepciji intervjuiralo samo 169 studenata, kap u moru demografije koja ove godine broji gotovo 20 milijuna. Druga pak strana koristi novi rad kao još jedan argument za strožu kontrolu osobnog naoružanja u SAD-u. Amerikanci su ove godine imali više od jedne masovne pucnjave dnevno, njih čak 301, prema podacima neprofitne organizacije Gun Violence Archive.

Ljudska crta gaminga - ovaj Mortal Kombat majstor slijep je od rođenja:

Predsjednik Trump početkom prošlog mjeseca okomio se na videoigre kao uzrok nasilja među američkom mladeži, učinivši to u sklopu reakcije na tada 244. ovogodišnju, ali ništa manje tragičnu pucnjavu u teksaškom gradu El Pasu u kojemu je 21-godišnji napadač ranio 24 ljudi i usmrtio njih 22, uključujući i vlastitu sestru.

Gaming industrija i mlađe dobne skupine momentalno su ismijali taj istup, između ostalog ističući kako je oružano nasilje u SAD-u i dalje daleko od svojeg povijesnog vrhunca s prve polovice '90-ih (kada je 7 na 100.000 stanovnika ubijeno vatrenim oružjem, prema američkom CDC-u) te kako su drugi mediji poput filma i televizijskih serija danas nasilniji nego ikad.

Trump se okomio na videoigre nakon 244. ovogodišnje masovne pucnjave u SAD-u:

Odgovoran pristup konzumiranju videoigara, ne samo u svrhu zabave i edukacije, već i radi boljeg iskorištavanja enormnog ekonomskog potencijala gaming industrije, jedna je od ključnih poruka Esports prvenstva Hrvatske koje uskoro ulazi u svoj posljednji mjesec.

Pokretanje videa...

00:19
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način