Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oštetili je radnici: Nijemci će spasiti Tutankamonovu masku

None Foto: REUTERS/PIXSELL 2

Stručnjaci još raspravljaju hoće li Tutankamonovu bradu s ostatkom maske spojiti magnetom, posebnim ljepilom ili mehanički. Gotovi će biti početkom 2016.

Njemački restauratori već danima mukotrpno uklanjaju drvenim štapićima smolu s mjesta na kojem su Egipćani prilijepili otpalu bradu s jednog od najpoznatijih izložaka kairskog muzeja- drevne Tutankamonove posmrtne maske. 

Nedavno je trenutak nepažnje zaposlenika kairskog muzeja rezultirao nezamislivim događajem - oštećenjem jednog od simbola bogate egipatske povijesti. Dok su podizali 10 kilograma tešku posmrtnu masku kako bi ju stavili u vitrinu nakon što su promijenili žarulju elegantna dugačka brada udarila je u stranu vitrine i  otpala.

REUTERS/PIXSELL

 U Muzeju su ju prilijepili, no počela se klimati i u pomoć su pozvani njemački stručnjaci.  

 Spajanje bi se trebalo dovršiti do početka 2016. no stručnjaci još raspravljaju hoće li to učiniti magnetom, posebnim ljepilom ili mehanički spojem.

 U međuvremenu nezgoda je pružila jedinstvenu priliku da se prouči sastav i struktura posmrtne maske. Analiza će možda pomoći rasvjetljavanju misterija je li ona izvorno bila napravljena za žensku osobu a ne za Tutankamona.

 Nitko ne zna ni čime je brada ispunjena i njemački stručnjaci uskoro će biti prvi koji će moći zaviriti u njezinu unutrašnjost.

- Moram priznati da je to bio izniman trenutak u mojoj karijeri kad sam ga vidio na stolu pred sobom - kaže restaurator Christian Eckmann iz Mainza.

 Maska je otkrivena 1922. u Dolini kraljeva u Luxoru.

Komentari (9)
  • Kome se obratiti, egipatskoj ambasadi, možda...? Bi li oni prodali ovu masku, sviđa mi se....

    2. 11. 2015,   10:48
  • obrijali su ga

    2. 11. 2015,   09:50
  • Tutan"No brada"kamon.

    2. 11. 2015,   11:20