Obavijesti

Tech

Komentari 22

Otkrili gdje je 'pakao': Tamo je preko 2000 Celzija i teče lava

Otkrili gdje je 'pakao': Tamo je preko 2000 Celzija i teče lava
1

Planet 55 Cancri e poznat nam je već 12 godina, a najnovija istraživanja pokazuju kako je ovo pravi pakleni svijet s jednom stranom uvijek okrenutom suncu i prekrivenom lavom

VIDEO

U potrazi za životom u svemiru, znanstvenici već godinama tragaju za planetom koji bi bio što sličniji Zemlji. Na tom putu dosad smo otkrili više tisuća planeta, svaki sa svojim posebnostima.

Jedan od njih je i 55 Cancri e kojeg smo otkrili 2004. godine, a prvo se za njega mislilo da je ovaj svijet veći od Zemlje prekriven oceanom. Potom su pretpostavke sugerirale da bi mogao imati dijamantnu površinu, no najnovija otkrića sugeriraju da je cijela polutka ovog planeta prekrivena lavom
 

NASA je objavila kako je teleskop Spitzer kreirao temperaturnu kartu planeta koja po prvi put otkriva temperature na ovakvom egzoplanetu. Najnovija mjerenja pokazuju kako su noći na planetu vruće, dok su dani pravi pakao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Planet se nalazi toliko blizu svoje zvijezde, koja je od nas udaljena 40 svjetlosnih godina, da mu treba samo 18 sati za jednu 'godinu', odnosno krug oko sunca. Da bi stvari bile gore, jedna strana planeta uvijek je okrenuta prema suncu, i na njoj temperature mogu biti i do 2500 stupnjeva. Iako je druga strana planeta u vječnom mraku, na njoj nije ništa hladnije, a temperature rastu i do 1100 stupnjeva. 

Pri takvim temperaturama, vruća strana planeta mora biti potpuno rastopljena, a na granici između tamne i svijetle strane najvjerojatnije se nalazi nekakva "obala", odnosno područje na kojem se lava pretvara u stijenu.

Guardian piše i kako ova najnovija studija otvara nova pitanja o planetu. Usprkos blizini zvijezde, temperatura koju planet ima viša je od očekivane, što sugerira da postoji još neki izvor topline. Masa mu je osam puta veća od Zemljine i vjerojatno planet ima puno više radioaktivnih elemenata od Zemlje. Kako se oni raspadaju, moguće je da zagrijavaju unutrašnjost tog planeta i generiraju dodatnu toplinu. 

Astronomi se nadaju da će dodatne spoznaje o 55 Cancri e otkriti nakon što se 2018. lansira svemirski teleskop James Webb. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu